Nä, men det finns väl inget som säger ”måndag” så mycket som att prova en ny wirre… Eller? Jag är seg som kola i skallen och skippar allt lull-lull om destilleriet Westland (finnes i USA, för de som vill veta the basics), utan kör rätt på pudelns kärna genom att börja prova!

Info: Utgåvan är buteljerad för Les Grand Alambic, alkoholhalten ligger på 51,6% och whiskeyn är ej färgad eller kylfiltrerad. Destillatet har slutlagrats i 2,9 år på söta vinfat från södra Frankrikeoch går loss på i runda slängar $115 när jag gjorde en snabb och smärtsamt oproffsigt googling på saken.

 

Doft: Herregud vad denna whiskey doftar ”lagerhus”! Vinösa toner som blandas med fuktigt trä, ek, presenning/källare och toffee. Väldigt stor fatpåverkan på doften med stora mängder torkad frukt (russin och tranbär). Lite kåda gömmer sig bakom all frukt, men också lite enbär och riktigt syrligt, grönt äpple. Med vatten hittar en del farinsocker fram bland all syra, tillsammans med lite kokos och kryddnejlika.

 

Smak: Sötare än doften och med ännu mer vinösa influenser. Blandade och invasiva tenoter som om man går in i en tebutik blandas med rätt kärv ekbeska och efter det kommer cederrökelse och färsk svartpeppar tillsammans med smörkola. Detta är väldigt obalanserad och ”smakdopat”, och jag har inget känsla för vad destillatet i sig har för karaktär. Utan vatten är det en whisky att analysera, inte att sitta och stillsamt avnjuta. Med vatten lugnar den sig avsevärt (tack!) och bjuder nu på honung, rostad hasselnöt, mörk choklad och ännu mer tranbär, nu mer som tranbärsjuice.

 

Den här buteljeringen är kul men för spretig och galen för min smak. Med vatten blir den definitivt bättre, och den erbjuden en hel del att grotta ner sig i men den lyfter aldrig till några fantastiska höjder och det blir mest en reklampelare för kraften i fat från Juraçon-regionen, inte Westland och deras nördighet när det gäller råvaror. Jag är glad över att ha provat den men föredrar när destillatet får komma fram mer i balans och samspel med fatet, istället för när fatet helt spelar huvudrollen.