en blogg om whisky

Hockeyprovning: Bunna vs Laddie!

Vad gör man när man har ett sampleberg utan dess like och helt tappat farten när det gäller provandet? Man hockeyprovar, såklart! Detta koncept hittade jag på när jag en gång för ett par år sedan skulle hålla en whisky provning för ett gäng kollegor, och ville göra något annorlunda och lättsamt. Nyligen slog det mig att jag kunde göra samma sak igen, fast i egen regi. Här kommer därför den första whiskyhockeyprovningen NÅGONSIN – men förhoppningsvis inte den sista!

Hemma: Bunnahabhain Borta: Bruichladdich
Första Perioden 

“Bunna 2007” vs. “Vissky no 2”

Allmänt: 9 yo (2007-2017), Oberoende buteljering från CWC (Creative Whisky Company), “The Exclusive Malts”, refill sherry hogshead nummer 3544, 282 flaskor, 51,5% 

Doft: Kompakt, päroncognac, konserverade päron, banan, jellybeans. Med vatten förblir doften sig lik förutom att apelsin kommer fram. 

Smak: Djup fruktsötma, tropisk frukt, päron igen, kanel, bakade äpplen, Sötchock med vatten, mer cognackänsla fast sötare och hallonsaft.

Allmänt: 11 yo, Port Charlotte private cask bottling “Vissky no. 2”, cask 1766, bourbon cask, 60,9%, bottle 197/205

Doft: syrlig, suröl, levainbröd, honung, fet, söta krusbär, lätt rökton (är den rökig?), vaniljglass, sötare med tid. Med vatten mjukglass med tuttifruttiströssel.

Smak: Sötrök, peppar och sirap. Mycket balanserad. Lätt metallisk, kaffe i eftersmaken med rök. Med vatten dämpas beskan, mer frukt (melon), torvrök. 

Okej, så här vinner Bruichladdich matchen med större komplexitet, en “öde-ö-whisky” man kan sitta med länge och ändå upptäcka nya sidor hos. Bunnan är bra men för pärontung vid jämförelse. Matchen går vidare!
Andra perioden

“Bunnahabhain 2008” vs. “Port Charlotte 2005”

Allmänt: 11 november 2008 – november 2018 (9-10 yo), 53,3%, SSMC, cask 3820078

Doft: Päron (färskt), något som påminner om råstekt potatis, cantaloupemelon, muskotnöt. Med vatten blir doften blommigare, plus tomatmarmelad. 

Smak: Mjuk, fruktig (gröna vindruvor, carambole), rund och balanserad, sommarbär (färska hallon). Med vatten vaknar smaken till liv med söt lime, citronmeliss, söt pajdeg, färska plommon och en lång eftersmak med aningens ek.

Allmänt: 12 oktober 2005 – 19 oktober 2018 (13 yo), 58,4%, SSMC, cask 1590

Doft: Lite stängd, rök, grapefrukt, halvsöt maltig ton, en lätt slags frän känsla. Med vatten blir doften krämigare, sötare, vaniljdrömmar, vit choklad, mindre rökig. 

Smak: Söt, kryddig med lite glöggkänsla, havtorn, tydlig rök pt brasrökhållet, rosépeppar. Med vatten kommer samma slags kakton från doften fram (shortbread, drömmar), vaniljsocker, medellång eftersmak mer bombastisk efter vattning med tydlig rök- och ekton samt nejlika. 

Här visar Bunnahabhain sig från sin bästa sida, med fyllighet, fruktighet och en fantastisk balans. Den känns dessutom betydligt mognare än sin ringa ålder! Laddien blir bättre efter jag vattnat den men är inte lika konsekvent eller balanserad som sin motståndare.
Tredje perioden

“Bunna 1990” vs. “Laddie 1994”

Allmänt: 1990-2018 (27 yo), oberoende buteljering från 

The Vintage Malt Whisky Co Ltd. (VM), 46%, 330 flaskor, 

Doft: Skir, blommig (liljekonvalj), aningens päron, spritsig (äppelcider), ljuvlig doft att sitta och njuta av länge. Med vatten faller den sönder lite, nu handlar det mest och lite citrustoner och frukt (citron och röda vinbär). 

Smak: Söt, syltad ingefära, honung, vanilj, lång men lätt eftersmak, lite kakao och lite ek. Med vatten kommer eken fram tydligare och nu märks hasselnötter och mjölkchoklad.

Allmänt: Bruichladdich 1994 (21 yo), oktober 1994 – maj 2016, 56,2%, refill sherry butts 776 & 777

Doft: Blommig och oljig, hjortonsylt, ek, väldigt balanserad. Med vatten blir doften mindre blommig och mer syltig (björnbärssylt). Oljigheten finns kvar och går mot rapsolja. 

Smak: Här händer mycket på en gång! Mycket ek, frukt (söt rabarber, äppelmos), en del kryddor (kardemumma, ingefära), rejäl och lång eftersmak med viss ekbeska och en lätt ton av rök. Med vatten går frukten över till bär (svarta vinbär) och en lätt gräsighet men också paranötter och brödighet i form av kavring.

Bunnahabhain-buteljeringen var härlig utan vatten men försvann tyvärr med, vilket kändes trist. Bruichladdich uppvisade fantastisk karaktär som stor fyllighet, både med och utan vatten, vilket gjorde att den tog ut en solklar vinst i den tredje perioden. 
Summa summarum tog alltså Bruichladdich hem matchen som helhet, trots att destilleriet tillfälligt tappade greppet under andra perioden! En sak jag upptäckte för egen del under denna provning var att jag hittar betydligt större pärontoner av olika slag i Bunnahabhains destillat än vad jag tidigare har varit medveten om, och då jag fortfarande har ett gäng samples kvar från destilleriet skulle det vara riktigt kul att ställa Bunna mot en annan motståndare en annan match!
« »