Snart släpps fyra spännande buteljeringar från Cooper’s Choice, och jag har provat dem!

I sommar lanserar Symposion fyra utgåvor från familjen Crook, The Vintage Malt Whisky Company. Det handlar om whisky från en skotsk oberoende buteljerare som bland annat satsar på kvalitativa, mindre utgåvor.

Brian Crook grundade Vintage Malt Whisky Company 1992. Med sig i bagaget hade han 20 års erarenhet från destillerijobb på Islay, bland annat som exportchef på Bowmore. I slutet av 80-talet bröt Brian ny mark då han lanserade då han jobbade hårt för att lansera rökig singelmalt på whiskymarknaden, med en ökad efterfrågan ända fram till idag som resultat. I dag är det Brians son Andrew som driver det framgångsrika företaget framåt. Cooper’s Choiceär The Vintage Malt Whisky Company:s prestigeserie, och under detta namn buteljeras unik whisky från hela Skottland.

Denna vecka blir det fyra olika släpp med fyra olika stilar som jag kommer att gå igenom, och först ut är en grainwhisky! Cambus var ett skotskt destilleri beläget i en by med samma namn, och som sedan 1809 tillverkade grainwhisky ända fram till 1993, då man lade ner produktionen. Destilleriet anses tillhöra whiskyregionen Lowlands, och under en period på 1800-talet var destilleriet ett av de största graindestillerierna i hela Skottland. Mellan 1914 och 1937 var destilleriet stängt på grund av en omfattande brand, men efter återuppbyggnaden satsade man på att utöka produktionen ännu mer, bland annat med gin. När Diageo stängde ner destilleriet för gott 1993, dedikerade man platsen och byggnaderna till lagerhållning och fatfyllning.

Cambus 1991 25 yo

Allmänt: Denna buteljering är en single cask-utgåva där spriten destillerats 1991 och buteljerats 2017, hela 25 år senare. Fatet är ett sherryfat (ovanligt nog med tanke på graindestillatet) med nummer 61983 och den färdiga whiskyn har buteljerats med en alkoholstyrka på 58,5%. Whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad. Den 7 juli startar försäljningen av denna buteljering och endast 360 flaskor finns buteljerade totalt sett, varav 219 stycken kommer till Sverige. Priset kommer att ligga på 1 199 kr och beställningsnumret är 11035-01.

Färg: Bärnsten

Doft: Här finns initialt en slags bränd ton utan beska och en del semi-mörk choklad. Doften är väldigt fruktig och liksom “tät”. Lite spritighet finns här men det stör inte nämnvärt. Kontraster finns det gott om – sirapssötma slåss med whiteboardpenna. Kolasås, fikon och torkade dadlar tillsammans med apelsinsaft och lite valnötter. Efter några droppar vatten dyker skumbanan och kolaaktiga nötter upp, det sistnämnda ungefär som pekannötspaj. Sötare, lugnare och  krämigare efter en stund. Tänk cappuccino eller till och med kaffekaramell.

Smak: Vilken total fruktbomb!! Här finns en tydlig sherryton och det är inget snack om saken, whiskyn är trots den mogna och fylliga smaken riktigt spritstark. Mängder med torkad frukt slåss om uppmärksamheten med torkade fikon och aprikoser i spetsen. Söta våfflor med florsocker och sirap märks också tillsammans med kryddor som nejlikor och kanel. Sedan kommer en smaknot jag bäst kan beskriva som frukostflingor med chokladsmak. Med vatten blir chokladsmaken tydligare och får sällskap av lite mynta.

Avslut: Kryddor i mängder dominerar den långa eftersmaken. Efter ett tag kommer både nötter och frukter fram. Rent generellt är eftersmaken lätt vinös och ganska söt till karaktären och märk choklad märks även här.  Med vatten blir den något mer bitter med kaffetoner och en nästan stout-liknande känsla. Och faktiskt något som påminner om physalis, överraskande nog!

Jag är överlag riktigt förtjust i grainwhisky, och dricker det alldeles för sällan. Därför försöker jag med jämna mellanrum plocka hem en flaska eller två då man ofta kan hitta riktigt bra kvalité till riktigt bra pris, både på systemet och annorstädes – tack maltwhiskysnobberiet för det! Det var därför extra kul att testa en Cambus, som dessutom lagrats på sherryfat, eftersom de flesta grainwhiskies jag druckit tidigare lagrats på bourbonfat. Whiskyn då? Det här är en whisky som både öppnade upp och lugnade sig med vatten, vilket jag tyckte var bra. Alltså, den var ju kanongod redan innan vatten men jag tyckte att den visade på mer djup och harmoni med bara någon droppe i glaset. Och då… Herregud, femton efterrätter i ett och samma glas! Hurra! Den här whiskyn gör mig hur sötsugen som helst och visar på otrolig smakrikedom. Det här glaset tål att smuttas på länge och gör verkligen skäl för det passande uttrycket “a little goes a long way”.