The Angels' Share

a blog about whisky

Tankar kring whiskyåren 2015 och 2016

Idag, såhär i början av det nya året, sitter jag och funderar på vad jag upplevt och lärt mig under det gångna året samt vad jag tror och hoppas att 2016 för med sig på whiskyfronten. Om jag ska sammanfatta whiskyåret 2015 med några punkter ser det ut ungefär såhär:

Årets whiskyupplevelse

Okej, en no-brainer. Självklart är det Allt Om Whisky:s resestipendium som gjorde det möjligt för David Tjeder och jag att åka till Pulteney Destilleri i Wick, få en helt annan inblick i destilleriverksamheten samt välja ut ett fat för buteljering. Helt sjukt. Detta har betytt mycket mer för mig personligen och mitt whiskyintresse än vad jag kunde föreställa mig. Att få vara med om något sådant är få förunnat och jag hoppas verkligen att ni alla som läser detta skickar in era ansökningar nästa gång denna chans dyker upp. Seriöst. SÖK.

11076167_827205537337269_1574066408907905438_n

David och jag i fatväljartagen!

Årets whiskyresa

I början av sommaren fick min man och jag möjlighet att åka med mina föräldrar till Islay, en resa jag inte kommer att glömma i första taget. Min första whiskykärlek var Caol Ila 12, och även om jag är lite av en allätare när det gäller whisky har rökig Islay-wirre en särskild plats i mitt hjärta. Att på plats få grotta ner sig i destilleribesök och whiskyprovningar av olika slag var magiskt och jag hoppas att jag kommer att få besöka denna vackert karga ö många fler gånger.

20150617_170818

Årets whiskyfestival

Det blev några whiskyfestivaler under året på olika orter och i olika storlekar: Växjö, Falkenberg, Malmö och Stockholm var alla intressanta mässor väl värda besök och jag kommer förmodligen besöka flera av dem fler gånger. Dock hade jag absolut roligast under Stockholmsmässan, alla kategorier. Visst var det bullrigt och visst skakade jag, i sann pensionärsanda, på huvudet åt vissa något överförfriskade besökare som satsade mer på kvantitet än kvalitet (eller kanske de satsade på både och?) men fasen vilken rolig mässa! Att få jobba i Old Pulteneys monter var hur kul som helst och gav många underhållande konversationer med alla whiskyintresserade människor som kom dit.  Dessutom var det ganska lyxigt att under flera dagar få ägna pauserna åt att prata whisky med diverse experter i övriga montrar. Mer sånt under 2016, tack!
image

Årets buteljering

Haha, gissa…
image

Årets chock

Alltså, en del saker chockade mig i olika grader under året. Mitt nernördande i anti-foam gjorde att jag såg på destillerier med delvis nya ögon. Att fler och fler destillerier “fuskar” med namn på eller PR kring utgåvor (tänk “svensk ek”…), mindre information till kunderna och fler rökridåer kring utgåvor med flashiga namn var väl kanske ingen chock men det är ändå förvånande att vi som kunder bara gillar läget och fortsätter köpa hypen. Det var också en smula chockartat att upptäcka att jag kunde mer om både Mackmyras utgåvor (och jag kan vääääldigt lite) och whiskytermer i allmänhet än den stackars monteranställde som jag pratade med i Växjö. Och jag som hade tänkt att ge dem en andra chans efter det snorkiga bemötandet från förra årets mässa. Jaja, vad är en bal på slottet. Det mest chockerande detta år var nog ändå att avsluta 2015 med att dra ner brallorna på Balvenies kultförklarade buteljering Doublewood 12yo och blotta kvalitetsfusket de ägnat sig åt de senaste femton, tjugo åren. Detta blir lätt nästa blogginlägg. Doublewood-fans, read and weep…

Årets wow

I år fick jag möjlighet att smaka en helt himmelsk buteljering, en AnCnoc från 1975. Herregud. Måste dubbelkolla att jag bloggat om denna, annars vet jag vad jag har att göra i veckan. Smakade ungefär som femton sofistikerade efterrätter på en och samma gång. Serverade i himmelriket. Av femton valkyrior. Typ.

Årets överraskning

Från ett rent personligt plan är nog 2015 års överraskning att så många nära och kära (senast min syster!) som inte tidigare tyckt om whisky alls nu visar intresse för en dram eller tre. Vem vet, jag kanske har skrämt dem till det… Detta är så himla roligt eftersom whisky för mig inte handlar och att expertanalysera varenda smaknot in i minsta beståndsdel enligt alla femhundratrettioelva kemiska principer, utan till sist och syvende istället handlar om att kunna ta sig en wirre ihop och snacka om allt mellan himmel och jord. Fast, det är klart, liiite av snacket får då gärna ägnas åt det som finns i glaset. Bara lite.

Om vi nu raskt ska gå över till förväntningar inför detta år så hoppas jag att 2016 för med sig detta:

Nybörjarens revansch

Jag älskar whiskynewbies! I många avseenden känner jag att jag själv har mycket kvar att lära (tack och lov!) och därför tror jag att det är väldigt nyttigt för oss redan inbitna whiskyälskare att lyssna noga på vad nybörjare har att säga. När jag gör det har jag märkt detta härliga fenomen: en person som inte har läst in sig på femtioelva olika whiskyrecensioner/böcker/forskningsresultat/destilleriberättelser/smakhjul (unt so weiter) använder ett måhända något begränsat ordförråd men det är ofta uppfriskande rakt på sak och innehåller inte sällan smak- eller doftreferenser både udda och träffande, och flera gånger under sådana diskussioner har jag kommit på mig själv med att tänka “varför hittade inte jag det?”. Jag menar inte att nybörjare har bättre snok eller käft än en erfaren whiskyprovare men inte heller att de har sämre. Hittar de samma djup i noterna? Nix, det kräver en del träning. Uttrycker de sig på ett sätt som alla whiskykännare förstår? Nope, men det behöver inte vara negativt. Jag menar helt enkelt att det en nybörjare hittar kan ofta vara väldigt tydliga noter utan att de sönderanalyseras till “färskt vatten” och “mexikansk drivved”, och jag tror att det är nyttigt att se olika buteljeringar från en nybörjares ögon. Dessutom är det ofta jag får höra av newbies själva att deras åsikter inte borde räknas eftersom de “inte kan någonting”, och då svider det lite i whiskyhjärtat. Ni kan mer än vad ni tror, grönisar, och ni behöver inte en massa faktakunskaper eller fina termer för att ha legitima åsikter om det ni har i glaset – era upplevelser räknas med, faktiskt!

Fler single casks

Det senaste året har verkligen öppnat mina ögon för det här med buteljeringar från enskilda eller enstaka fat, och jag vill bara har fler sådana i skåpet här hemma. Nu behöver ni inte oroa er för att jag kommer att figurera i Lyxfällan-sammanhang under hösten -16, för även jag inser mina ekonomiska begränsningar MEN jag kommer åtminstone att försöka prova så många sådana jag har möjlighet till, och kanske kanske poppar någon upp i skåpet ändå, vem vet? Det roliga med just dessa buteljeringar är att de kan sammanfatta – eller frångå – en destilleriprofil på ett oerhört talande och komplext sätt, samtidigt som det finns fler möjligheter att experimentera med vattning. Å andra sidan finns det också då större risk att man ramlar över något udda som man verkligen inte gillar, men eftersom jag inte avskräcks av den tanken tänker jag möta denna fara djärvt och rättframt under 2016.

Fler destillerier

Ja, denna rubrik talar ju för sig själv. Jag ville besöka fler destillerier, både hemma och borta, och jag vill bekanta mig med buteljeringar från, för mig just nu, fler obekanta destillerier. Mycket vill ha mer, och jag vill ha allt.
image

Fler whiskyprovningar

2015 bjöd på en hel del provningar, både för mig som deltagare och provningsledare, och detta är något av det roligaste att ägna sig åt som whiskyintresserad enligt mig. Jag tycker att det är hur kul som helst att delta i olika provningar för att lära mig ännu mer, och det roligaste av allt är att kunna erbjuda andra den upplevelsen själv. Mer sådant också, tack!

143309013273508800_resized

Färre fördomar

image

Försökskaniner i form av familjen – här blindprovas Old Pulteney x 4!

Sokrates, den gamle räven, ska tydligen ha sagt att den visaste mannen är han som vet att han ingenting vet. När det gäller whisky är det lätt att känna att en viss mängd erfarenheter, faktakunskaper eller upplevelser gör att man “vet” vissa saker, och det kan vara lite lömskt. Varje destilleri förändras ständigt, både när det gäller affärsplan (yup, även de mest idylliska destillerierna har tydliga ekonomiska vinstmål) och produkt, i takt med att marknaden förändras, och dessutom förändras våra smaklökar och smakbibliotek i samband med att vi provar fler sorters whisky. Därför hoppas jag att jag under 2016 lyckas skaka av mig minst ett par gamla “sanningar” eller fördomar, och som vanligt litar jag på att blindprovningssällskapet jag diskuterar med varje vecka hjälper mig med detta i fortsättningen med. Jag provar oftare och oftare whisky blint, och har även börjat med att utsätta min kära familj för blindprovningar med förhoppningen om att fler fördomar skall försvinna ur mitt whiskysinne!

Mer faktakunskaper

image

BOX Advanced Masterclass 2 – The middle cut. Nörderi på hög nivå!

Här måste jag bekänna en sak: i grund och botten är jag ingen whiskynörd. Jag älskar whisky för att jag älskar whisky, och det är främst tack vare min man som nörderiet fick fäste i mig från första början. Jag lärde honom att uppskatta whisky, och han lärde mig att det finns klara poänger med att sätta sig in i faktakunskaperna runt omkring denna dryck. Därför hoppas jag att nörderiet kan lära mig ännu mer under 2016.

Fler budgetfynd

Alla olyckskorpar kraxar om hur whisky bara kommer att bli dyrare och sämre i framtiden, något som jag faktiskt inte helt och hållet köper. Kanske är jag naiv, kanske är jag en obotlig optimist men jag tror på att det kommer att finnas finfin wirre till budgetpris även i fortsättningen – så länge man kan tänka sig att testa nytt och tänka utanför boxen. Detta blir lite av ett “minimission” för mig under det kommande året, att hitta fler budgetfynd både på hemma och bortaplan. Bra whisky måste inte vara varken gammal, dyr eller känd och det ska jag hitta fler bevis för under 2016!
image
image

 

 

»

© 2022 The Angels' Share. Theme by Anders Norén.