Spirit of Hven är ett svenskt pot still-destilleri  som ligger på ön Ven, lite drygt fyra kilometer utanför Skånes västkust. Backafallsbyn AB står som producent och destilleriet är familjeägt och här sker allt från mäskning till buteljering på plats. Här destilleras inte bara whisky utan även starksprit av andra slag, och man drar sig inte för att experimentera med olika typer av fatlagringar med de olika spritsorterna för att hitta nya uttryck unikt för destilleriet. På sommaren är ön, med dess destilleri, ett populärt utflyktsmål som man når från Landskrona med en halvtimmes båtfärd. Sedan är det bara att köra eller cykla omkring på ön och upptäcka vad den har att erbjuda. Är du whiskyintresserad och står med både fötterna på ömark finns det möjlighet att få guidad rundtur, delta i en whiskyprovning samt besöka deras omtalade whiskybar. Skippa bilen på Ven, med andra ord. Det jag har provat är en whisky från Spirit of Hven vid namn “Tycho’s Star” som släpps den förste december i år.

Tycho´s Star Single Malt Whisky, 41,8%
image

Allmänt: Tycho’s Star är en singelmalt som lanseras på Systembolaget den 1/12-15 med artikelnummer 472. Priset för en halvlitersflaska ligger på 495 kronor. På hemsidan går det att läsa om både whiskyn i sig samt tanken bakom buteljeringens namn – en hyllning till Ven-kändisen Tycho Brahe och den supernova han upptäckte i stjärnbilden Cassiopeia under femtonhundratalet. Kornsorterna som används är orökt Pale Ale Malt, chokladmalt (precis som Glenmorangie Signet, om jag inte missminner mig) och rökig whiskymalt. Nyspriten har lagrats på följande kombination av ekfat (varning för nördfakta!): 58,20% hårt kolade fat från Missouri, 33,44% hårt rostad fat från Allier och 8,36% medelrostade fat från Bourgogne. Ganska mycket information tillgänglig för kunden, med andra ord. Dock står det faktiskt inget om åldern på whiskyn, vilket är synd, eftersom man valt att vara så transparent med övrig info men jag tror att det är rimligt att anta att en del av whiskyn i flaskan är tämligen ung med tanke på destilleriets ålder.Tycho´s Star är buteljerad med en alkoholstyrka på 41,8 vol% och är varken färgad eller kylfiltrerad – mycket bra. Dessutom är den ekologiskt certifierad, vilket är kul.

Färg: Ljust bärnstensfärgad

Doft: Ungdomlig är doften absolut, men inte på ett stickigt sätt. Här hittar jag en slags örtighet som drar åt enbärshållet, earl grey-te och sötlakrits i en intressant blandning. Viss sötma finns men den är inte särskilt framträdande och drar mer åt färsk frukt och bär än sirap eller honung. Här finns i doften en komplexitet, trots lättheten, som gör att den inte känns enkel. Doften blir något fylligare och sötare med lite vatten.

Smak: Min första tanke när jag smakar whiskyn är “trä”, tillsammans med viss rökighet som påminner om rökt kött och peppar. Efter ett tag kommer kolasötma och paranötter, otippat nog, fram. När det gäller fruktigheten jag tidigare kände i doften kännetecknas den nu främst av äpple och grapefrukt. Utan vatten finns det en liten bitterhet i smaken som försvann efter några droppar vatten. Precis som med doften rundas whiskyns karaktär av en aning efter vattning.

Avslut: Eftersmaken är ganska lång och oväntat stor för sin låga alkoholstyrka. Här hittar jag angenämt bitter ek men även lite torkade fikon (sådana som min käre far alltid envisas med att tugga i sig under julen), samma rökta kött som tidigare och till sist lite kakao precis i slutet.

Detta är en ung, annorlunda och god whisky som överraskar smaklökarna både en och två gånger. Den rökighet som finns i smak och eftersmak märker jag inte på samma sätt i doften, så det är roligt, och det är lika roligt att den visar nya sidor efter en skvätt vatten. Vill man ha en prisvärd svensk whisky i skåpet tycker jag att detta är ett bra alternativ. Att hålla i åtanke är det endast är femtio istället för sjuttio centiliter i flaskan, vilket gör att man får bjuda den spritglade grannen på något annat efter hen hjälp till med däckbytet, men det är kanske smällar man kan ta för att kunna stoltsera med en rolig och inhemsk whisky i skåpet.
image