Ett destilleri jag upplevt småsågas någon gång i förbifarten i whiskydiskussioner är Edradour. Varför vet jag inte riktigt. Förmodligen tycker de som snackar ner whiskyn att den inte faller dem på läppen, och det kan man ju absolut tycka, men vad tycker jag själv? Och eftersom jag faktiskt inte vet tänker jag blir klokare!

Edradour är ett bildskönt litet destilleri i whiskydistriktet Highland som påstår sig vara det minsta destilleriet i hela Skottland. Med tanke på att nya destillerier dyker upp oftare och oftare är detta epitet kanske förlegat om några år, men det är ju å andra sidan rena spekulationer från min sida. Siffran 25 gillar de på Edradour i alla fall, då destilleriet härstammar från 1825 och de på hemsidan skryter om hela 25 olika officiella buteljeringar. Klart står också att de gillar traditioner, och använder bland annat sig av kylsystemet “worm tubs” med traditionella kopparspiralet i vattenbehållare som kyler ner spriten.

Här tillverkar man både rökig och ickerökig whisky, där den föregående kallas för Ballechin och den senare bär destilleriets namn. På makens senaste resa till Skottland köpte han hem ett par miniflaskor av destilleriets utgåvor och efter att ha snott ett sample från parantesernas whiskyskåp med SWF:s Ballechin-buteljering är det hög tid att lära känna destilleriet lite bättre!

Edradour Caldonia 12 yo, 46 %

Allmänt: Den miniflaska Edradour maken köpt åt mig som jag nu ska sätta tänderna i är en specialutgåva kopplad till en artist vid namn Dougie MacLean som framfört låten “Caledonia”, därav buteljeringens namn. Den är, enligt hemsidan, även en del av deras “classic range” och är sherrylagrad på Oloroso-fat, enligt Master of Malt:s hemsida. Whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad, och på Systembolaget har den nummer 86868 samt prislappen 644 riksdaler.

Färg: Bärnsten

Doft: Tydlig sherryinfluens här (hej sherrybomb!) utan spritighet, med söt rondör och massor med torkad frukt. Russin, tranbär, plommon, farinsocker, kanel, en rejäl klick nutella och vanilj. Lätt en doft jag hade kunnat njuta av länge! Här finns något “dammigt” med, i brist på bättre ord, nästan som sågspån fast av polerat trä istället för klassisk träslöjdskänsla. En hel del honung och maltsötma ihop med choklad sänder tillsammans signalen “kexchoklad” till hjärnan – svinkul! Här finns någon slags färsk fruktighet med, kanske körsbär? Eller björnbär? Efter att ha värmt glaset i handen blir doften mindre söt och lite “plastig” på något vis, men inte nödvändigtvis varken bättre eller sämre. Med vatten förvandlas kexchokladen och fruktigheten i doften till rena romerska bågar med både apelsin och choklad tillsammans.

Smak: Frisk och fyllig, ungefär som syrliga bär kokta med citron eller lime, och serverat med  massor av vaniljgräddglass. Kryddigheten från doften har övergått till ren kryddpeppar och vinösa toner är definitivt närvarande från sherryfaten. Jag känner också mörka vingummin, sockervadd och ekbeska. Med vatten blir vaniljen ännu tydligare (tro det eller ej) och påminner nästan mer om ren vaniljextrakt, men också mindre söt med torrare kryddighet och apelsinchokladen från doften kommer fram. Dessutom känner jag en oväntad tobaksaktig ton, lite som piptobak eller cigarr, fast utan rökighet. Lite valnötter märks också av.

Avslut: Eftersmaken är medellång, torr, stram och lite bitter. Det som märks mest är kakao, körsbärskärnor och odefinierad kryddighet tillsammans med en svag sherryton som hänger kvar ett tag. Med vatten ligger tobakstonen från smaken kvar sist på tungan, ihop med lite chillipeppar.
Okej, detta gillade jag. Detta var, enligt min gom, en skitbra sherrylagrad brukswhisky och hittar jag den till extrapris i Storbritannien i vår kommer jag definitivt plocka hem en flaska eller två. Gör jag inte det klickar jag nog hem en flaska i alla fall, för detta har jag gärna i skåpet. Visst, den har inte samma sirapssötma i sherrytonen som exempelvis Glendronach 15 Revival, men eftersom den är lögn i h-vete att få tag på i nuläget och kanske inget man öppnar en sketen tisdag är Edradour Caledonia 12 yo definitivt ett värdigt alternativ.

Vänligen bortse från osnygga fingeravtryck.