Så var det dags för del 2 i denna franska whiskyresa, och då ett rökigt uttryck från destilleriet Glann ar Mor. Paret Donnay, som har grundat och driver stället, har valt traditionella metoder när det gäller tillverkningen. Spiralkondesor vid kylning (wormtubs), direkteldade pannor och jäskar i trä är medvetna val och då det franska destilleriet mottagits väl både på hemmaplan och internationellt siktar man sedan en tid tillbaka på att så småningom kunna starta ett andra destilleri – på Islay. Detta destilleri, vid namn Gartbreck, kommer att använda sig av samma traditionella metoder som Glann ar Mor och blir det nionde på Islay. Även om miljön säkert kommer att skilja sig något mellan det franska och det skotska syskondestilleriet skulle Glann ar Mors rökiga buteljeringar under namnet Kornog kunna ge en fingervisning om vad vi kan vänta oss från Gartbreck i framtiden.

Kornog Taouarc’h Kentan 15 BC

Allmänt: Nog för att gammal whisky är kul, men BC i denna wirres namn står tack och lov inte för ”before Christ”. Detta är alltså en rökig buteljering från det franska destilleriet Glann ar Mor, och talet 15 står för att den är buteljerad under 2015. Det är en NAS:are det handlar om, eftersom destilleriet inte avslöjar whiskyns exakta ålder, men då destilleriet varit i aktiv produktion sedan 2005 är det alltså max en tioårig whisky det handlar om – förmodligen är den yngre. Förkortningen BC står för bourbon cask, och innebär således att denna buteljering är lagrad på bourbonfat och just i detta fall är det en vatting av några firstfill bourbonfat. Alkoholstyrkan ligger på 46% och whiskyn är varken kylfiltrerad eller artificiellt färgad. Fenolhalten på malten ligger på runt 35-40 ppm.

Färg: Ljust gyllene

Doft: Först och främst aprikosmarmelad, sedan beska citrustoner i form av grapefrukt. Doften är svagt rökig och lite ”newmak:ig”, vilket gör att whiskyns doft känns ganska ung. Efter ett tag kommer läder fram, bränt läder, och Basset Allsorts märkligt nog (kan vara en kombination mellan sötlakrits, kokos och frukt). I bakgrunden smyger en svag vaniljton omkring och lurar. Med vatten blir doften både lite fruktigare och sötare, nu med tropiska frukter och apelsinläsk.

Smak: Wow, peppar i mängder med tydlig rökighet! Intressant nog kommer sedan en markant slags syrlig brödighet in i bilden, ungefär som klassiskt danskt rågbröd. Den spritiga känslan från doften sitter till viss del kvar, men här finns också en kryddig ton med ingefära i spetsen. Efter vattningen blir smaken mer balanserad och lakritstonen mer framträdande. Lite ananas hittar fram och pepprigheten lugnar sig, men samtidigt blir wirren också lite tunnare rent smakmässigt.

Avslut: Eftersmaken är fortfarande rejält brödig, nästan som bränt knäckebröd, men ganska kort och endimensionell. Med vatten blir den något sötare och fruktigare med stråk av honung, och röken ligger kvar i bakgrunden utan att ta större plats.

Okej, jag ska vara ärlig. Det finns vissa saker hos denna whisky jag finner intressanta, som exempelvis kombon tropisk frukt/ kokos, rök, läder och rågbröd, men överlag kittlar inte detta i någon större utsträckning. Denna buteljering känns för ofärdig och obalanserad, vilket i och för sig hade varit kul om den samtidigt bjöd på komplexitet så det stod härliga till. Men det gör den inte, enligt mig. I alla fall inte tillräckligt. Värd att provas? Givetvis! Värd att köpas i helflaska? Njae, inte för mina pengar i alla fall.

Kornog Taourach Kentan