Änglarnas andel

en blogg om whisky

BOX – The 2nd Step Collection 01

BOX är whiskydestilleri som verkligen inte tillåter sig att vila på lagrarna! På bara ett fåtal år har man gått från att starta upp destillerier från scratch till att delta vid majoriteten av Sveriges whiskymässor, anordna en egen årlig whiskyfestival och släppa flertalet hyllade buteljeringar. Den senaste i raden markerar ett nytt kapitel i destilleriets smakprofil, och har följaktligen fått namnet ”The 2nd Step Collection 01”. Tidigare har namnen fått symbolisera olika steg i whiskyns och destilleriets utveckling, som exempelvis ”The Early Days Collection”, ”The Festival” och ”The Archipelago”. Nu tar Box nästa steg när det gäller deras buteljeringar och med nummer 01 presenterar man en smakmässigt mer mogen whisky som kombinerar både tydlig rökighet och mjuk fruktighet. I slutet av april släpptes 7002 halvlitersflaskor till Systembolaget, där den finns både i butik och att beställa med nummer 40021 för 747 riksdaler.

BOX_2nd_step_1st_1000px_72dpi-695x860

BOX – The 2nd Step Collection 01

Allmänt: Vi snackar fortfarande ung whisky, vilket inte är säkrskilt konstigt med tanke på att destilleriet kickade igång först 2010. Det äldsta fatet i blandningen är bara fyra och ett halvt år gammalt, och whiskyns totala ålder är 4,16 år. Majoriteten av whiskyn (98%, om man ska vara petig) har legat på firstfill 130-liters bourbonfat, och resten har legat på hårt rostade fat av amerikansk ek på 100 liter styck. I vanlig god ordning är whiskyn varken kylfiltrerad eller färgad och ppm-nivån när det gäller rökigheten ligger på mellan 40-45. Alkoholstyrkan har man justerat till 51,1% i samband med buteljering.

Färg: Halmgul

Doft: Min första tanke är ”träslöjd”. Färskt trä och barrskog trängs med frukt som mogen banan, stjärnfrukt och citron och subtil vaxighet. Rökig, det är den absolut, men även om rökigheten är markant är den inte överväldigande eller tar för mycket fokus från de andra doftnoterna. Föga förvånande är doften ung och pigg, men inte omogen. Här finns, bakom rökighet, både sötlakrits och en svag ton av hallon tillsammans med växtlighet i form av både tallbarr och gräs. Med vatten dämpar sig doften något och fram kommer tydliga drag av vanilj, som tillsammans med vaxigheten får mig att tänka på försvarets hudsalva. Här finns också en brödighet som påminner om kummin och surdeg, och rökigheten övergår till en mjukare brasrök.

Smak: Här var det salmiak (tänk ”Hockeypulver) och rök tillsammans med tobak och samma syrliga citron som i doften. Smaken är kraftfull och blir sötare med några droppar vatten med ännu mer citruskänsla (jag tycker mig känns något som påminner om apelsinmarmelad i bakgrunden), bränt trä och kakao. Barrskogskänslan finns kvar och trängs med rök, chillipeppar och godisnappar. Lite läder, brödighet igen och ännu mer färsk frukt rundar av det hela, och den färska frukten påminner en del om omogna plommon. Överlag balanseras smaken fint med lite vatten och även som smaknoterna låter något motstridiga funkar de fint tillsammans efter en liten stund.

Avslut: Salmiaken ger sig inte så lätt och hänger kvar även inledningsvis i eftersmaken. Efter en stund kommer vitpeppar fram tillsammans med cigarrök och farinsocker. Lite blommighet i form av fläder tittar förbi tillsammans med örtighet (kan det vara timjan?) och här finns också en svag ton av träbeska. Överlag är detta är trevligt, medellångt avslut och även om det inte är jättefylligt är det definitivt intressant.

BOX ens step 01e

Om jag ska samla mina tankar och sammanfatta mina intryck är detta definitivt en välkomponerad whisky. Precis som med tidigare BOX-buteljeringar jag smakat är smaktonerna ”rena” med en skön blandning av udda egenheter och publikfrieri som stryker en medhårs. Detta är definitivt ingen skitig, brötig Islay-rökare (ingen ont om det, jag gillar sånt med som ni vet) utan mer jaktstuga-möter-svensk-sommar, om jag ska försöka mig på en kvasiintellektuell beskrivning. När det gäller vattnat vs ovattnat tycker jag att doften förlorade något på vattning medan smaken vann lika mycket på det, så jag kommer även i fortsättningen avnjuta denna wirre med en droppe vatten eller två. Även om detta är riktigt intressant och bra har jag en förkärlek för BOX när det är mindre rökigt, eller till och med orökigt, just för att de rena smakerna tilltalar mig som mest då, men det ska bli mycket spännande att jämföra 01:an med nästa buteljering i serien. Det är en konst att komma undan med både rökigt och orökigt i en salig blandning som destilleri, och denna balansgång klarar BOX med bravur.

 

 

« »

© 2021 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.