Jahapp, då var det påsk! Då tänker kanske ni vad dagens whiskytips har med påsken att göra, och här finns självklart en lika stark som solklar koppling! På påsken äter många i detta land en traditionell måltid som går ut på att man ska äta så många delar av växt- och djurriket som möjligt. Det ska vara fisk (både rå och tillagad), fläskkött (helst inte rått), potatis (en oerhört nyttig och givande grönsak), ägg, socker, E-ämnen och hare (men låter man bli att äta den ger den en godis istället, så här gäller det att ta ett beslut och stå fast vid det). För att matcha denna cornucopia av kärlförstoppande läckerheter väljer jag en mångsidigt Amrut Fusion. Såklart.

Amrut betyder på sanskrit något i stil med ”gudarnas nektar” eller ”livselixir” och är namnet på ett destilleri som ligger i Bangalore, Indien. Destilleriet lanserade sin första whisky 2004 och det är den första singelmalten som destillerats i Indien, ett land där det är vanligare att tillverka en whiskyliknande dryck gjord på melass istället för korn. En annan speciell egenskap hos denna whisky är att den åldras exceptionellt fort på grund av värmen och den höga luftfuktigheten under tiden den fatlagras. Detta gör att den åldras ungefär tre gånger så fort som traditionella skotska whiskies och att ”angels’ share” eller änglarnas andel är mycket högre – hela 11-12 % istället för cirka 2-5 % i kallare och torrare klimat. Dock varierar änglarnas andel beroende på plats, land, klimat, årstid och temperatur, så någon exakt vetenskap är det inte.  Oftast brukar man räkna med att ett ”Amrut-år” är ungefär tre vanliga år när det gäller mognadsgrad, och de flesta Amrut-uttryck buteljeras från och med 4,5 års ålder, vilket gör dem smakmässigt cirka 13 år och uppåt. Om man nu kan räkna på det viset, men vi säger det. Någonstans gråter just nu en matematiker.

Just uttrycket ”Fusion” har fått sitt namn av att det är destillerat på 75% indiskt korn och 25% torvrökt malt från Skottland. Denna kombination tillsammans med den höga alkoholhalten (50%) ger en komplex och smakrik whisky, där det går att hitta subtil torv och rök tillsammans med tutti-fruttiströssel, tropiska fruker (lichi, mango), jordgubbssylt, kryddor i stil med kardemumma och chilli plus lite mynta. En riktigt bra ”dram” som känns mycket äldre och mer komplex än sin ringa ålder, men glöm inte att vattna den eftersom den då öppnar upp sig ännu mer.