en blogg om whisky

Stockholm Beer and Whisky Festival 2015 – allmänna tankar och funderingar

Jahapp, kanske på tiden att babbla lite om vad jag gjorde på mässan och hur jag upplevde den i största allmänhet. Som ni redan vet fick jag möjlighet att stå i Old Pulteneys monter där jag 1-3/10 tillsammans med OP-experterna  diskuterade whisky, berättade om stipendiet och krängde smakprov mot betalning i gemytlig anda. Självklart hade jag även sällskap av stipendiekollegan David Tjeder! Vi fick även möjlighet att vara med vid två master classes i Old Pulteney:s regi i samarbete med tidningen Allt om Whisky. Jag älskar whiskymässor och att då få jobba på en var ju, föga förvånande, hur roligt som helst! Förutom att knega gick jag även runt och recenserade whisky (en sådan ligger redan ute på bloggen, fler kommer vid senare tillfällen) samt fraterniserade med skönt folk i största allmänhet.

image
Bild lånad från www.whiskytower.se. Spana gärna in deras roliga reseskildringar från Skottland och Campbeltown i synnerhet!

Så vad gjorde jag då, när jag inte stod i monter? Med risk för att glömma bort både roligheter och viktigheter kommer här ett hastigt och lustigt axplock av upplevelser, smakprov och nyheter jag tagit del av under mässan!

Mässans ”wow” – självklart att smaka och låta andra smaka det buteljerade resultatet av Davids och mitt fatval. Kommentarer överflödiga.
image

Mässans ”mums” – En AnCnoc från 1975 (buteljerad 2014). Vilken formidabel smakupplevelse, snudd på religiöst! Recension kommer.
image

Mässans ”smygare” – Royal Brackla x2 (12yo och 16yo) som släpps för svenska marknaden inom kort. Ser fram emot att lära känna detta destilleri närmre!
image

Mässans ”röjare” – utan tvekan en
Ardmore-buteljering av Scotch Malt Whisky Society. En härligt ohelig kombination av efterrätt och bacon, som bara fick mig att vilja smaka mer. Recension kommer.
image

Mässans ”mja” – Ställde två Glemorangies, Tagtha och Tùsail, mot varandra på enklaste vis och blev inte riktigt impad av någondera. Lite synd eftersom jag verkligen tycker om flera av deras buteljeringar (särskilt Quinta Ruban). Ska givetvis vid tillfälle ge dessa två en ärligare chans men första intrycket var lite beiget.
image

Mässans ”hop(p)san” – Sebastian som stod i OP-montern tröttnade på mitt jag-gillar-inte-öl-snack och rekommenderade en Oppigårds Cloudberry Saison, som jag till min stora förvåning verkligen tyckte var god. Miraklernas tid är ännu icke förbi, vänner!

Mässans ”nästa upptäcksfärd” – går till Ven, närmare bestämt destilleriet Spirit of Hven. Visst har jag smakat någon enstaka buteljering förut men är nu mer nyfiken än någonsin på att besöka detta destilleri, med legendarisk whiskybar och spännande labb.
image

Mässans ”störpuck” – Med risk för att låta gammal och gnällig (jag är ju trots allt snart trettio år gammal) blev det lite tröttsamt i längden med all jädrans livemusik och dunka dunka. Det fanns säkert massor med människor som uppskattade att inte kunna prata med folk i normal samtalston men jag var inte en av dem. Dessutom blev det rundgång i hörapparaten.

Mässans ”maltsnack” – Denna kategori tillägnas fellow bloggers, kunnigt monterfolk, whisky snackers och malt newbies som tog sig tiden att snacka om sig själva, sina produkter eller sina upplevelser. Lite extra kul att få prata med så många nyfikna nybörjare som utan förutfattade meningar både ställde frågor och delade med sig av sina åsikter – och ja, era åsikter räknas faktiskt med!

Överlag var detta en väldigt rolig, spännande och givande mässa som gav mersmak – det blir definitivt fler resor till Stockholm Beer and Whisky Festival kommande år. Näst på mässor är Växjömässan, och det ska bli intressant att se hur de väljer att inrikta mässan detta år – mer nörderi, mer nybörjeri eller mer festeri?
image

« »