Vid Gustav Adolfs Torg i Malmö ligger puben The Bishops Arms, ett sedan länge välkänt vattenhål för whiskyälskare i västra Skåne. Här erbjuder man allt ifrån de stora, välkända varumärkena till nördiga och exklusiva buteljeringar – och självklart har man alltid ett antal olika SMWS-flaskor på hyllorna!

I tisdags hade jag det stora nöjet att än en gång hälsa på, denna gång på grund av en provning i Morrison Single Malt Distillers regi med fokus på varumärkena Old Perth Blended Malt samt Mac-Talla Single Malt. 

Därför kommer detta blogginlägg innehålla korta doft- och smaknoter på det jag provade, mina tankar om whiskyn jag fick smaka samt några av de intervjufrågor jag för ett tag sedan fick ställa till Mark Van Der Vijver, International Sales Manager hos Morrison Scotch Whisky Distillers Ltd, angående deras varumärke Old Perth. 

Provningen

Old Perth Original Sherry Cask, 46 %

Info: ofärgad, icke kylfiltrerad, NAS

Doft: tydlig sherrysötma, körsbär, russin, ingerfärspäron

Smak: ek, torr sherry, mörk choklad, pepprigt avslut

Old Perth Cask Strength Sherry Cask, 58,6%

Info: ofärgad, icke kylfiltrerad, NAS, 100% olorososherryfat

Doft: tydligt fruktig sherryton,daimglass, grapefrukt, ljus sirap

Smak: mjuk, söt och rund med fyllig sherrykropp. Drottningssylt, kanel, créme brulée och rostade mandlar. 

Old Perth Pedro Ximenez Limited Edition 56,2%

Info: ofärgad, icke kylfiltrerad, NAS, whiskyn är komponerad av olika delar som först lagrats på olorosofat och sedan slutlagrats 18 mån – 5 år på px-fat

Doft: först en försiktig blommighet bakom all sherryn – som söt maskros – sedan massor med dadlar, valnöt och honung.

Smak: tydlig sötma med klassisk px-karaktär, mkt söta russin, ännu mer dadlar, julkryddor (kryddnejlika, ingefära, kanel), lång eftersmak

Old Perth Manzanilla Cask – kommande släpp!

Info: ofärgad, icke kylfiltrerad, NAS, 53%, lagrad på Manzanilla-fat, släpps i juni och kommer då att kosta 899 kr 

Doft: söta citronkarameller, söta gula plommon, markant men ändå lättsam sherrysötma, cantaloupemelon, rostade hasselnötter, mer sherry i doften med tid

Smak: färsk fruktsallad, mjölkchoklad, mandel gula russin, endast en liten och lätt kryddighet och torr eftersmak

 

Av Old Perth-buteljeringarna var helt klart den kommande Manzanilla-buteljeringen min favorit eftersom den erbjöd mycket frukt och sherrykaraktär utan att bli för söt eller förutsägbar. Denna kommer jag nog att hugga en flaska av när den väl släpps. Silvermedaljen får nr 2 i linan, Old Perth Cask Strength Sherry Cask, då den bjöd på sherrybombsupplevelse utan att bli för söt för min smak.Dock verkade folket på provningen hålla PX-buteljeringen högre då den kom 3:a på hela provningen, men jag vet att jag är kinkig när det gäller sherrysötma. 

Över till singelmalt från olika destillerier på Islay, där tanken är att varumärket Mac-Talla ska visa upp alla olika sidor och karaktärer som Islay kan erbjuda. Varje buteljering representerar ett specifikt men inte namngett destilleri, och där whiskyn till just den buteljeringen alltid kommer att komma från just det destilleriet. I denna provning fick vi alltså prova whisky från tre olika Islay-destilleriet och med tre ganska olika karaktärer.

Mac-Talla Single Malt Terra, 46%

Info: NAS, ej färgad eller kylfiltrerad, 1st och 2nd fill bourbon casks

Doft: godiset “banana skids” möter torvrök och färska päron. Jag hittar även aska (som en släckt brasa) och lite läder.

Smak: Lätt, söt och fruktig rök med svartpeppar. Mer citruskänsla kommer fram efter ett tag med sötbitter mandarin och sedan lite smörkola. 

Mac-Talla Single Malt Mara, 58,2%

Info: NAS, ej färgad eller kylfiltrerad, 1st och 2nd fill bourbon casks

Doft: försynt först, sedan snäckskal, färsk ananas, torvrök och bränt trä.

Smak: tydlig honungssötma möter pepprighet med en rätt bråkig rökighet, lite eukalyptus och sedan brungräddat knäckebröd med klassiska brödkryddor. Efter ett tag lugnar whiskyn ner sig och visar upp större elegans och fräsch fruktighet (lime, äpple).

Mac-Talla Single Malt Oloroso Edition, 54,8%

Info: NAS, ej färgad eller kylfiltrerad helt och hållet lagrad på sherryfat (oloroso) och i denna “vatting” användes endast 12 fat

Doft: lite gummiton, rök och mycket vanilj. Efter ett tag, lite granbarr, svarta vingummin, cederträ (nästan som cederrökelse), sirap och vaxighet.

Smak: kryddor (kanel, rosépeppar), fortfarande en aningens gummikänsla, en del umami (brynt smör?), sherrysötma och lite färska fikon

Min favorit av Mac-Talla-buteljeringarna var utan tvekan nummer två, Mara. Komplexiteten tillsammans med den bourbonfatslagrade rörligheten är svårslagen på fatstyrka, och det här är verkligen Islay för mig. Summa summarum blev denna provning bara ännu ett kvitto på att jag gillar blended malt (har i många år handlat hem whisky från Wemyss och Compass Box, bland annat). Eftersom många konsumenter har fördomar kring ordet “blended” ratar en del denna kategori och därför måste blended malt ofta konkurrera mot singelmalt genom att hålla en hög lägstanivå när det gäller smakprofil, aktuella smakstilar och snygg design. Jag har ofta upplevt att jag fått mycket smak och kvalitet för pengarna i just blended malt-kategorin och hoppas att den blir mer och mer populär i Sverige. Om jag ska önska något så är det större transparens gällande åldern, men det gäller även Mac-Talla och alla andra whiskyproducenter, så det är ju inget nytt. Däremot har Old Perth släppt några åldersangivna buteljeringar redan, bland annat en tolvåring, så de är ju inte främmande för konceptet, vilket är bra. 

Islay-whisky visste jag redan sedan många år tillbaka att jag gillade men det jag uppskattade med denna provning och just Mac-Talla (som jag provade för första gången i höstas i London och blev positivt överraskad då) är att de är så öppna med sin plan för de olika buteljeringarna och att det inte handlar om att köpa in mest “bang for the buck” från Islay utan istället visa upp allt ön har att erbjuda i smakväg. Jag skulle väldigt gärna någon gång i framtiden vilja prova 6-8 stycken Mac-Talla mot varandra för att blint få en rättvis representation av ön utan att mina känslor och åsikter kring de olika destillerierna kommer i vägen för mina tankar och åsikter om det jag har i glasen. Kul att veta är att Mac-Talla kommer med en nyhet snart vid namn “Flora” som kommer att vara endast lätt rökig i karaktären med en sötare och blommigare känsla, och den tror jag kan bli mycket intressant!

Intervju med Mark 

Can you tell the readers a bit about yourself? Upbringing, where you’ve lived, hobbies etc? 

Originally from Cape Town, South Africa, I moved to Scotland in the early 2000s to reconnect with three generations of Scottish heritage. In fact, my Great-grandfather was a grocer, selling whisky in Edinburgh. I now have a family and enjoy our countryside home and lifestyle including rugby coaching, golf, cycling, surfing and motorcycles.

How come you got involved in the whisky industry to begin with? And how come you came to work with Old Perth? 

I joined the Scotch Malt Whisky Society in 2004 to open and launch their Queen Street Members Room, going on to spend 18 remarkable years working across various departments to help shape and drive the whisky experience, including relaunching the European operation and building a strong commercial & brand team and flourishing membership base. I was then invited to join MSWD for an ambitious ‘renaissance’ and bring my commercial, brand and consumer engagement experience to support their exciting vision. We relaunched Old Perth in 2021 with great effect, as a sherry-matured blended malt and positioning it as a high quality, affordable and regular dram alternative to entry-level aged sherry-matured single malt.

 

The word “blended” has for some people a negative connotation. How do you aim to prove to sceptics that blended malt is the way to go? 

Firstly, the battle seems to be easing on the basis that drinkers are more interested in what is in their glass and how it’s made rather than the category it belongs to. Secondly, the high quality and authenticity (natural colour, non-chill-filtered, higher %Abv) of Old Perth helps many drinkers adjust their opinion of blended malt, so the challenge is to get as many people to try it as possible. We launched our ‘Sum of its Parts’ campaign to deliver an enlightening (and entertaining) whisky experience which showcases the core range in the context of Oloroso and PX-matured single malt components used to create Old Perth alongside Sherry wines. This helps highlight the quality of our ingredients, our unique solera and fractional vatting production process and where the flavours come from.

Could you describe the process of choosing/sourcing and blending/creating Old Perth whisky? Are there any parts of this that are unique for Old Perth, according to you? 

Morrison has invested heavily in the quality of single malts sourced from the Speyside region and our unique production process. The team takes great care to maintain high quality and consistency by periodically topping up existing liquid with mature first fill and refill sherry-matured single malts as well as drawing highly-developed liquid from our unique system of 70 year old, traditional Spanish bodega solera casks. These sherry butts have been in continuous use for Sherry production so we are the first to fill them with whisky and the results are incredible. All single malts used in Old Perth are matured exclusively in sherry casks and we are increasing our programme of filling new make into our own wood to maximum control of maturation and ensure we have sufficient stock for this growing brand.

Today the brand is focused on sherry casks for maturing the whisky. Do you have any future plans that might involve other cask types? 

One of the strategic pillars of Old Perth’s relaunch was to ensure the brand had focus, having released a variety of expressions in the past. We intend to therefore keep the focus on full-term sherry maturation, continuing to showcase the variety of sherry types and introduce new flavours through our cask management and new releases.

 

The status and perception of scotch malt whisky has long been associated with quality, taste depth and tradition amongst whisky lovers in Sweden. What new features are you hoping to add to that image with your blended malt whisky in order to put your mark on the market? 

 

  • Authenticity: we source specific, high quality Speyside single malts which we fractionally vat ourselves, with natural colour and no chill filtration with the benefit of our solera system of 70 year old traditional bodega Sherry butts. 
  • Heritage: The City of Perth was once the whisky capital of Scotland and home to the industry’s whisky making facilities and iconic grocers. Following its collapse and relocation due to the economic downtown in the 1970s, Old Perth is proud to be restoring the whisky making tradition in the region.

People often have preconceived notions of what the title ”blended whisky” entails. What pros and cons are there with making a modern blended malt whisky, competing against the single malt genre for the customers’ attention? 

Drinkers are increasingly more interested in what the drink tastes like rather than the category, so we need to ensure Old Perth whiskies are well made and of high quality. Our team shares the belief that single malt is not better than blended malt and by positioning the brand alongside entry-level aged single malt, drinkers easily discover how equally rewarding these can both be. While single malt can often take the spotlight, Old Perth and other exciting new blended malt whiskies have the opportunity to open up drinkers to a raft of new possibilities and flavours. Blended malt offers tremendous opportunity for flavour creation and innovation so I look forward to seeing new modern blended malts join us in blurring the lines between traditional categories.