Agitator använder sig av två olika panntyper, högreflux- och lågrefluxpannor. Detta ger dem möjlighet att tillverka destillat med olika karaktär, utöver att konstruera olika recept.

Agitator Whiskymakare AB är en av de nyaste whiskytillverkarna i Sverige, och precis som flera andra har man ett eget koncept när det gäller att skapa whisky. Här har man skrotat gamla traditioner till förmån för ny teknik, med exempelvis vakuumdestillation som hanterar råvaran på ett mer varsamt sätt, mycket energisnåla tillverkningsmetoder och dubbla uppsättning pannor som ger Christian Wikström och Oskar Bruno möjligheten att ta fram både lätta och tyngre destillat med väldigt olika karaktär. Dessutom har man tagit fram recept för fatägare där man har använt sig av andra sädesslag uöver mältat korn, och dessa kallar man för Argument: Säd, med ingredienser som havre, vete och råg. Jag har provat fem olika sorters snartsky från Agitator, där detta inlägg kommer att fokusera på de stilar som pappret kommer att tävla med andra svenska standardbuteljeringar på hyllan. Nästa inlägg kommer att utforska olika fatprover från destilleriet.

“Husmalt”

Allmänt: Detta är ett fatprov snartsky av det som det svenska destilleriet Agitator siktar på ska bli deras framtida “husmalt”, en slags husstil som konsumenter kommer att kunna förknippa med destilleriets karaktär. Detta är en mix av olika fattyper där spriten destillerats under 2018, tagits ur fat den 13 februari 2020 och således är 18 månader gammal. Här har man valt att destillera i en mix av deras olika panntyper (LÄNK läs gärna mer här på deras hemsida). Snartskyn har en alkoholhalt på 46%, är ej kylfiltrerad eller färgad.

Doft: Väldigt ren doft med gröna frukter (äpple, lime), lätt örtighet (mynta) och jag tycker mig ana en rökslinga där någonstans. Efter att ha luftats ett tag kommer en minnesbild av nybakta bullar fram och mandelmassa, men också ännu mer frukt (färska plommon, kiwi) och en svag ton av sött, vitt dessertvin. Med vatten blir doften försiktigare, lite blommig, mindre rökig, mer somrig och ännu fruktigare. Nu anar jag färska jordgubbar och maräng. Kommer på mig själv med att bara sitta sniffa i glaset, för detta doftar så himla gott. Försiktigt, ja, finstämt, ja, men också komplext och väldigt rent. 

Smak: Tydligare rök i smaken, och ganska ren sådan. Ingen gummiton, ingen oljig torvighet utan ren brasrök, brödighet och frukt. Här finns också kummin och i allmänhet en fin balans mellan de olika smakerna. Både kroppen och eftersmaken är smakrika men lätta. Avslutet är ganska kort och drar mot kaffe och granola med lite mandel. Efter att ha vattnat whiskyn blir whiskyn mindre rökig, får lite annan fruktighet (mer tropisk frukt med cantaloupemelon), får drag av glasstrut/rån och fram kommer en mycket tydligare, “mörkare” nötighet, mer som feta paranötter. Eftersmaken är fortsatt ganska kort men blir något längre med en ton av fruktkärna (typ körsbärskärna?) mot slutet.

Tankar: Detta är ärligt talat mycket lovande, och precis som när jag provade 1,5-årig bourbonfatslagrad snartsky från High Coast för flera år sedan (då hette de förvisso Box) kände jag att man här har förmågan att kontrollerat få fram en väldigt ren smakprofil. Jag tycker att det är betryggande att man inte har låtit fatkaraktär vråla och ta över, och jag tror att detta är ett smart val av “husstil”. Detta känns som en typ av whisky som brukar bli ganska snabbt uppdrucken av mina gäster, då bourbonfat med lätt rökighet brukar gå hem hos de flesta av dem.

 

“Rökmalt”

Allmänt: Denna snartsky destillerades år 2018 och är 13 månader gammalt. Det handlar om en blandning av olika fattyper, precis som husmöten, men där detta istället är rökmalt och destillerat i lågrefluxpanna. Alkoholhalten ligger på 46% och snartskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. 

Doft: En ganska “tjock”, nästa köttig rökighet som ändå inte slår en på käften med sina PPM. Brasved, bacon och brödighet tillsammans med en ganska ren rökton utan medicinala toner. Vaniljbulle men också något som påminner om jord, eller snarare lera? Efter att ha tillsatt lite vatten blir doften fetare och den där bacontonen blir mer som stekfläsk, plus att lite honung och mannagrynsgröt tittar fram. Det här är en riktigt smarrig doft! 

Smak: Mjuk men ändå dominerande rök som följer med hela tiden. Den får sällskap av en örtig slags kryddighet med en hel del kummin och lite mejram mot slutet. Det finns något här som också påminner mig om kikärtor, nästan falafel, som en mjuk och fyllig slags grönsakston. Eftersmaken är ganska kort och klingar ut i rök och lite läder. Med lite vatten i glaset blir röken bråkigare och hamnar långt fram på tungan med lite paprika, eller kanske söt chilli, en hint av cigarr och lakritsrot. 

Tankar: Detta är en mycket elegant variant av rökig snartsky, och det här tror jag kan bli hur gott som helt med fler år på nacken. Det handlar om en nivå på rökigheten som är lika markant som exempelvis Islay-whisky, men som inte alls är motsträvig, vilket känns spännande. Vatten gör att smakerna breddas det är lovande att så pass ung snartsky kan visa upp en variation i karaktären.