Allmänt: Detta är ett sample från en flaska jag köpte på plats på destilleriet för ett par år sedan. Flaskan är buteljerad den 11:e maj 2017 från ett fat (nummer 5617) som legat i lagerhus 9, ett fat som tidigare innehållit rödvin. Då whiskyn destillerades och lades på fat 2008 är den 8 år gammal, och just denna buteljering gick bara att köpa på destilleriet. Whiskyn har en alkoholhalt på 57,7%, är varken kylfiltrerad eller färgad, och jag har för mig att jag pungade upp runt tvåhundra spänn, men jag minns faktiskt inte den exakt siffran då jag köpte lite annat med (som exempelvis kompisen på bilden).

Doft: Kaffekarameller, violpistoler, sommarblommor, delicatobollar, dadlar. Fantastisk doft, både komplex och kompakt på en och samma gång. Doften blir lite lättare, syrligare och friskare med tiden med lite whiteboardpenna och en hel del sötsyrlig apelsinmarmelad. Med vatten doftar whiskyn nu av chokladcroissanter, fikon och massor med vaniljfudge.

Smak: Bränt trä och rostad kokos med en massa farinsocker och sådana där sega, hemkokta julkolor som smakar choklad. Konserverad ananas och svartpeppar. I eftersmaken kommer polkagrisar och sedan lite bittrare mjölkchoklad fram, och precis i slutet finns en stram munkänsla med lite kanel. Med vatten blir framtoningen betydligt mjukare med krämig marsansås och mördegskakor i första hand, samt en slags mjuk kryddighet med kakao, vaniljpulver och ännu mer kanel i andra hand. Allt mynnar ut i bitter, mörk choklad och något som vagt påminner om lagerblad.

Tankar: Det är så jäkla bra, och påminner mig om vad jag verkligen gillar med rödvinsfatslagrad whisky. När det blir bra blir whiskyn söt och tungt fruktig utan en massa torkad frukt, och kryddig utan att smaka julafton. Dessutom tycker jag att rödvinsfatslagrad whiky rätt ofta kan visa upp helt olika sidor beroende på luftning och vatten, vilket är jättekul (men också lite störigt om whiskyn blir sämre efter just luftning och vattning…). Detta är ett riktigt bra exempel på när ung whisky kan bli klockren, helt enkelt.