Änglarnas andel

en blogg om whisky

Blanton’s Original Single Barrel

Jag är en enkel tjej med enkla behov och uppfödd på singelmalt trodde jag i mitt enfald att bourbon inte ens kom i närheten när det gällde smakrikedom och komplexitet. Herregud så fel man kan ha. Till mitt försvar kommer jag fortfarande ihåg första gången jag fick smaka en Jack Daniel’s i tron om att jag fick ett glas whisky av den sort jag var van vid. Osande av ilska kom jag senare hem till mina föräldrar (och nej, det var inte de som bjudit mig på denna dryck) och undrade hur i h*****e detta kunde få kallas whisk(e)y. Tydligen hade jag sagt att det smakade som ”parfymerat rävpiss”. Inte ett av mina mest positiva omdömen, alltså. Innan jag jobbar upp ännu mer latent ilska vill jag därför raskt hoppa över till något mycket trevligare, det vill säga bra bourbon.

Jag, precis som alla ni andra whisk(e)ydrickare där ute, har fördomar mot både det ena och det andra. Därför tycker jag att det är relativt sunt att utmana dessa när jag får möjligheten. Av denna anledning införskaffades en flaska Blanton’s Original Single Barrel bourbon. För er som inte har stenhård koll på just denna bourbon kommer här lite matnyttig info. För att få lite bättre koll på flaskans innehåll är det bara att läsa av etiketten, som vid en första anblick ser ut att ge väldigt mycket information. Detta stämmer tyvärr bara till viss del. Det står att denna bourbon är destillerad och buteljerad av Blanton Distilling Company i Frankfort, Kentucky, men om man granskar detta närmre är den egentligen tillverkas vid Buffalo Trace Distilley i Kentucky. Jag förmodar att man med denna rökridå vill få whiskeyn att verka mer anrik än vad den är, vilket är synd eftersom jag som kund hellre hade velat få korrekt information redan från början. För min del gör det inte så mycket att den heter Blanton’s fast den kommer från Buffalo Trace – så länge jag gillar det jag dricker och företaget är ärligt med var produkten kommer ifrån. Nåväl, övrig information avslöjar allt ifrån både fatets och flaskans nummer till lagerlokal och lagerplats. Detta gillar jag desto mer. Det som saknas är info om eventuella färgmedel och whiskeyns ålder – om man ska tro Wikipedia är den oftast 9 år gammal men jag låter detta vara osagt eftersom jag inte litar på Wikipedia fullt ut. Oh, thy suspicious mind!

Så till smaknoter:

Blanton’s Original Single Barrel

  • Styrka: 46,5 %
  • Buteljerad 20/1-15 
  • Fat nr: 570
  • Lagerlokal: H
  • Lagerplats/hylla: 3
  • Flaska nr: 224

Färg: Bärnsten (vilken färg – och utan färgmedel, om man ska tro nätet)

Doft: Här var det många goda doftnoter på en och samma gång! Första intrycket är mycket sötma (tänk sirap, inte honung), karamell, kanderade äpplen, julkryddor, choklad och nötter.

Smak: Även smaken är söt, men även med lite torra tanniner, en mjuk blommighet och pecannötter (lite som de där wienerbröden man köper på ICA, ni vet?). Jag klurar också på en känsla av småkakor, typ som bonnkakor eller liknande vilket förmodligen låter märkligt men det kan vara en kombination av sirapssötma, nötter och sädesslag. Jaja, jag får fundera vidare! Vingummi och bitter mörk choklad finns också med i smakbilden och överlag är whiskeyn både smakrik och komplex, utan sliskighet eftersom de bittra och torra tonerna balanserar sötman.

Eftersmak: Relativt lång och torr med lite chilli, lätta ektoner, ännu mer kryddor och en aningens gräsighet.

Blantons original single barrel

Överlag är jag mycket nöjd med detta inköp och kan nog lova att det kommer att inhandlas fler spännande bourbons till skåpet här hemma i framtiden!

 

« »

© 2021 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.