Allmänt: Detta är ett enda fat refill sherry) från Islay-destilleriet Kilchoman med fatnummer 317/20016. Whiskyn destillerades den 18/11 2006 och buteljerades 10/10 2011, vilket gör whiskyn fyra år gammal. Detta är en officiell utgåva fast i en limiterad upplaga för Whisky Import Netherlands. Alkoholhalten ligger på 60,5% Och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad.

Doft: BBQ-sås, ren rök (typ brasrök) och newmake. Granris och stekt bacon. Frukttonerna är i princip obefintliga förutom en svag känsla av grapefrukt. Det doftar matigt och gott men också omoget och rätt endimensionellt. Med vatten dämpas det mesta, faktiskt, och en vaniljton (marsansås) kommer fram. Lite smördeg anas med, och en liten hint av fläderblom.

Smak: Jäklar vilken gummivägg man möts av inledningsvis! Sedan blandade brända toner (trä, plast), en aningens torkad frukt och en rätt kort eftersmak där det bara är röken och en slags ton av inoljat läder som hänger kvar mot slutet. Än så länge är detta ingen direkt njutarwhisky men förhoppningsvis händer det grejer med några droppar vatten i glaset. Efter att ha vattnat whiskyn blir whiskyn betydligt sötare, även om granris och ilsken rök stannar kvar. Gummiattacken dämpas avsevärt och nu börjar jag förstå varför man ändå tyckte att detta kunde buteljeras med äran i behåll. Whiskyn blir dock pepprigare nu, och får en slags askig underton tillsammans med kryddnejlika och russin (eller snarare kanske plommonjuice). Eftersmaken förlängs och intensifieras av vatten, vilket är ett plus.

Sammanfattningsvis är detta för omoget och brötigt för min del. Här finns definitivt kvaliteter med whiskyn efter att den vattnas, men jag har privat andra buteljeringar av Kilchoman jag funnit varit bättre, som exempelvis en relativt ung portvinslagrad single cask. Jagtror däremot att Kilchoman kommer atttillhöra toppskiktet från Islay om några år när de flesta buteljeringar börjar komma upp i tonåren eller äldre. Det är utan tvekan bra destillat men mitt intryck är att den kommer till sin fulla rätt med fler år på nacken än såhär.