Allmänt: Detta är en knappt sexåring whisky (yngsta spriten är 5,94 år gammal) och samtliga fat som använts till buteljering är firstfill bourbonfat. Endast orökig malt har använts och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad. Alkoholhalten ligger på 46 % och buteljeringen består av 8259 flaskor in alles. Precis som föregångarna kostar denna wirre 499 riksdaler och finns på systemet, denna gång med artikelnummer 85021-01. Samtlig nördfakta hittar du här.

Doft: Himmel vad mycket klarbärsmarmelad det finns i doften inledningsvis! Och en hel del vanilj med, absolut, tillsammans med ingefärspäron och smuldeg. Det är sött, fruktigt och skirt som dominerar. Lite färska aprikoser med. När jag stoppar snoken djupare ner i glaset hittar jag syrligare toner med citronskal i spetsen. Med vatten förändras doften inte särskilt mycket, annat än att citrontonen blir sötare och tydligare (lemoncurd) och att en ton av söt tomat tycker upp.

Smak: Första intrycket är ”jävlar vad gott!”, sedan gäller det att bena ut varför, såklart. Det handlar som söt grapefrukt (pomelo), vaniljsås, rabarberkompott och rätt mycket mjölkchoklad. Och en del rostade hasselnötter med, särskilt mot slutet. Där får de även sällskap av lite fläder och lite knäck. Eftersmaken i sig är varken stor eller jättelång, så det ska intressant vad (om ens något) händer med lite vatten i glaset. Efter att ha vattnat whiskyn blir den lite robustare, öppnar liksom upp sig med en lätt pepprighet och en ton av bränd karamell. Eftersmaken får en lätt ekbeska i sig utöver de tidigare smakerna och förlängs något.

Det här är en riktigt skir men ändå smakrik och ljuv whisky som sitter som en smäck en varm sommarkväll som denna. Av de tre buteljeringarna i denna serie vinner denna utan tvekan. Detta är rent, mjukt men ändå smakrikt och lätt värt en hundralapp till eller två utöver den femhundring en flaska kostar.