Allmänt: All whisky som ingår i denna buteljering är rökig från början (44 och 46 PPM), och har även legat på firstfill bourbonfat av olika storlek (130-200 liter) i minst 6,55 år. 12 764 flaskor släpptes totalt med prislappen 499 riksdaler och artikelnumret är 33615-01. Alkoholhalten ligger på 48% och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad. All nördfakta hittar du på den officiella hemsidan här.

Doft: Kärv torvrök men också syrliga ferraribilar bakom röken. Lite marsipan och en del vanilj. Ektoner finns här, absolut, men även surdegsbröd och kraftfullt vitt vin. Med vatten blir doften betydligt sötare med massor av vaniljsås, syrlig grapefrukt och röken blir renare och går nu mot klassisk brasrök.

Smak: Päronsaft och marsansås, sedan massiv, kompakt rök blandat med honung. Mot slutet går tonerna mot läder, cigarr och örter (libbsticka och oregano). Precis mitt i eftersmaken kommer en bubblande ton av Trocadero med, fast ekbittwr Trocadero utan sötma men med all fruktig syrlighet kvar. Allra allra sist kommer en kommer en ton av prickig korv. Med vatten lägger sig en del av röken, smaken blir pepprigare, lädret och cigarrtonerna ännu tydligare och eftersmaken förlängs något. Framför allt blir smakupplevelsen betydligt mer balanserad och harmonisk.

Jag uppskattar nog ändå denna buteljering, Timmer, framför gårdagens Hav. Detta är komplext, friskt och bastant där man får två olika upplevelser; en lite stökigare utan vatten och en mer harmonisk med. Trots att det handlar om stora smaker ger whiskyn ändå ett fräsch helhetsintryck, och är för mig ett bra exempel på en prisvärd ”sommarrökare” – till Midsommarafton kanske?