Höga Kusten-destilleriet High Coast har under den senare delen av våren lanserat en ny serie med namn och inspiration från det geografiska området, men jag skippar säljsnacket om det vackra landskapet och dyker rätt på whiskyn istället.

High Coast Origins – Hav

Allmänt: Whiskyn är strax över fem år gammal med en genomsnittlig PPM-halt på 11. Spriten har lagrats på svensk ek, ungersk ek och bourbon barrels från Kentucky. Priset ligger på 499 riksdaler och buteljering en har artikelnummer 82509-01 på systemet. Alkoholhalten ligger på 48% och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad. All tänkbar nördfakta om buteljeringen och innehållet hittar du här.

Doft: Mycket färskt, syrligt äpple och lättare, ren brasrök inledningsvis. Vaniljsocker, mördegskakor och träflis. Doften är lite stängd än så länge, hoppas vatten får den att öppna upp sig lite mer. Efter att ha tillsatt vatten blir doften sötare och får en lätt ton av fläder. Rökighet en backar och doftbilden blir skirare, somrigare, på något vis.

Smak: Här finns det mjuk, söt rök. Typ farinsocker och brasrök blandat. Sedan färskt päron, gurka och lite mynta. Mot slutet klingar smakupplevelsen av i vitpeppar och lite umami, åt parmaskinkshållet till. Än så länge är whiskyn blyg med väldigt rena smaker. Får se vad lite vatten kan göra. Med vatten blir röken mer framträdande och en kärv, kryddig brödighet anas med kummin i spetsen som följer med in i eftersmaken, som dessutom förlängs. Pepprigheten blir tydligare, ilsknare men en söt citronton kommer också fram (citronsaft).

Detta är en somrig och finstämd historia som definitivt vinner på att vattnas. Jag tyckte om den annorlunda, lätta kryddighet och den dämpade rökighet en, då bägge dessa faktorer samspelade fint med övriga smaker. För min del var inte detta jättespännande men definitivt njutbart och värt sin femhundralapp.