Allmänt: Detta är en oberoende buteljering av en tretton år gammal Glenlivet som legat på ett sherryfat. Spriten destillerades i december 1978 och buteljerades i september 1992, och däremellan lagrades den på fat 11/6. Buteljering är gjord av SSMC (Scotch Single Malt Circle) där man valt att behålla whiskyn på fatstyrka, 55,8%, utan kylfiltrering eller tillsatt färgmedel.

Doft: Snacka om sherrytung snok! Massor med russin, mörk sirap och kola. Efter en stund anat lite sötlakrits, hallonsaft och lemoncurd. Det finns faktiskt ganska lite kryddor i doften än så länge, utan här handlar det bara om vinösa toner och frukt i kvadrat. Än så länge är doften riktigt bra. I vanliga fall känns sherrybomber rätt höstiga, eller till och med juliga, på grund av all torkad frukt tillsammans med kryddor. Dettakänbsmer som en somrig sherry bomb, även om jag förstår hur luddigt detta omdöme kan framstå. Jaja, hoppas du hänger med på vad jag menar. Med vatten blir doften syrligare och ”piggare” med färsk apelsin och klarbär.

Smak: Japp, fortfarande russin och sherry en masse, men nu kommer syltad ingefära (heter det så? Ingerfärsbitar som är torkade och liksom sockrade, menar jag) och mörk choklad fram. Här finns något murrigt med, lite som gammalt tyg men på ett ”bra” sätt, det vill säga att det ger fler nyanser utan att störa upplevelsen. Och björnbärssylt, massor med björnbörssylt, plus en hel del riktigt starkt, svart te mot slutet. Eftersmaken är medellång och domineras av mörk, torkad frukt, lite läder och polerat trä. Med lite vatten blir smaken stramare, kryddigare (kardemumma, kanel) och får toner av kaffe samt torkade fikon. Eftersmaken förlängs och förstärks med ännu mer lakrits och maltig choklad (precis som kakan ”chokladsnitt”!), medan träkänslan tonas ner rejält.

Jäklar vad bra detta är! Jag har inte lockats av sherrybombsträsket på ett bra tag, men detta får mig att ompröva mitt beslut. Denna Glenlivet är så sjukt elegant och mångfacetterad, utan att tyngas ner av antingen för söt eller för torr sherryfatsdominans. Det är fortfarande fuktigheten som lyser igenom och det är fortfarande en livlig whisky. Jag ska definitivt hålla lite mer utkik efter tonårsgamla Glenlivet-buteljeringar på sherryfat, för detta var en höjdare!