Allmänt: Den första mars i år lanseras ännu en utgåva i serien Ballantine’s Single Malts, denna gång en artonårig Glenburgie som då gör lillebror Glenburgie 15, Miltonduff 15 och Glentauchers 15 sällskap. Prislappen ligger på 749 kronor på systemet och du hittar den här.  Alkoholhalten ligger på 40 % och whiskyn är gissningsvis kylfiltrerad (jag vet inte om den är artificiellt färgad eller inte). Jag hittar ingen tydlig information om fatlagring utan antar därför att det är amerikansk ek och bourbonfat som dominerar lagringen.

Doft: Lite halmig och gräsig känsla först men också rätt ”tät” doftbild. Rätt mycket kokos och sedan tropisk frukt i form av ananas och melon. Lite udda toner av jäst, fruktigt svart te och godissorten ”Ferraribilar” finns här med. Med vatten blir godistonen förstärkt och halmigheten och kokosen (och, tyvärr,  komplexiteten) försvinner helt. Å andra sidan kommer en vingummikänsla fram efter ett tag (de svarta), vilket är rätt trevligt.

Smak: Vaniljsås, honung och en blommighet som påminner om liljekonvalj. Lite rostade hasselnötter och krämigt kaffe kommer fram efter ett tag. Smaken är lätt och somrig med försynta kryddor (kanel) och frukt med ugnsbakade äpplen och riktigt mogna päron (tänk ingefärspäron). Eftersmaken är medellång, och handlar om ek, svartpeppar och ännu mer vanilj. Med vatten blir whiskyn snarare tunnare, och faller sönder. Vaniljen blir mer framträdande (och den märktes av rätt tydligt redan innan) tillsammans med maltsötma (tänk wienerbröd).

Glenburgie 18 är ingen halleluja-whisky för mig. Den är trevlig och god, absolut, men där 15-åringen är prisvärd för sina fyrahundra spänn (utan att sticka ut, rent smakmässigt, men ändå) erbjuder inte 18-åringen mycket mer karaktär för pengarna utan snarare mer kryddor och mer smakdjup. För femtio kronor mindre får man istället en Longmorn 16, vilket är en jäkligt god och komplex whisky i samma stil som denna men som erbjuder en himla massa mer gällande karaktär, så det är faktiskt mitt topptips (den är dock galet odryg och tar snabbt slut i skåpet). Däremot har jag gett bort Glenburgie 15 som present till ett par som verkligen uppskattar whisky med lättare, fruktigare karaktär och det blev sedan deras favoritwhisky, så artonåringen kan definitivt vara ett riktigt bra presenttips till någon som vill ha fruktig, kryddig men samtidigt mycket snäll whisky med tydlig åldersmognad.