Nyligen släppte Aberlour en nyhet i form av buteljeringen Aberlour Casg Annamh . Denna utgåva är märkt som ”Batch 0001”, vilket antyder att man tänker göra fler batcher, kanske som med den omåttligt populära a’bunadh:en. Alkoholhalten ligger på 48%, och whiskyn är inte kylfiltrerad (jag vet inte om den är färgad eller inte). Prislappen ligger på 549 riksdaler och buteljeringen har nummer 83300 hos systembolaget. Whiskyn har lagrats på olorosofat av både europeisk och amerikansk ek plus amerikanska bourbonfat. När det gäller åldern är detta en NAS-buteljering (Non Age Statement) så det är omöjligt att veta hur gammal whiskyn är (gissningsvis brukar den yngsta whiskyn i en NAS-buteljering vara rätt ung, ofta under tio år).
Doft: Fruktig och bärig med en del hallonsoda och en aningens känsla av whiteboardpenna. Lite smörkola med. Gröna äpplen, eller kanske snarare gråpäron med tid, citron och gröna vindruvor. Lite parfymerad känsla och en träton som nysågat trä. Det är en doft som växlar mellan ljuva fruktnoter och mer stickande, artificiella toner. Efter ett tag kommer en försiktig kryddighet fram med en del kardemumma. Med vatten och ännu mer tid händer inte jättemycket, annat än att doften får en liten ton av mjölkchoklad, lite sötlakrits och blir betydligt sötare rent allmänt.
Smak: Lite pepprig och ungdomlig munkänsla, men mer balanserad smakbild än vad doften indikerade. Fruktigheten går mot grapefrukt och bakade äpplen med en del sötsyrlig ingefära bakefter. Dessutom kommer en mer renodlad ekighet fram nu, tillsammans med rostad bröd och lite sötbittra toner. Mot slutet går smaken rätt tydligt mot mörk choklad, och själv eftersmaken är ganska kort med en hel del kryddpeppar och en aningens sötlakrits.
För min del var detta gott men också rätt intetsägande. Goda smak- och doftnoter, absolut, men kroppen är ganska tunn och förutom de där få men stora smakerna som pockar på uppmärksamhet finns det inte så mycket fyllighet. God, ja, men inte värd 549 kronor då jag föredrar både den vanliga tolvåringen (den hittar du här för 389 spänn) och de femton- och sextonåringar jag provat från destilleriet. Aberlour handlar för mig om balans tillsammans med en mjuk och kryddig fyllighet, och här fanns inte tillräckligt av just den där fylligheten. Vill man ha något vrålande, ungt och kaxigt från destilleriet tycker jag dessutom att Aberlour a’bunadh är betydligt roligare att prova.