Allmänt: Denna buteljering från Bergslagens Destilleri är en sexårig whisky som lagrats på före detta sherryfat (Oloroso från Cádiz i Spanien). Till skillnad från de andra syskonen i Sherry Darling-serien är detta släpp buteljerat med en lägre alkoholstyrka, 46%. Det handlar, precis som tidigare, om en whisky som är varken artificiellt färgad eller kylfiltrerad. En halvliter kostar 595 kronor och du hittar buteljeringen här. För den som är ute efter ett rökigare uttryck finns även Sherry Darling Peated för samma pris, och den hittar du här. Dock handlar doft- och smaknoterna nedan om den icke-rökiga buteljeringen.
Doft: Fruktattack med russin och en hel anstormning av olika sorters torkad tropisk frukt; mango, ananas och banan (bananchips). Här finns en lite lätt avig läderton med, som bryter av mot allt det söta. Det finns en kryddighet här med, men den är rätt dold bland all sherrydränkt frukt, så den anas mer i form av en glöggton än rena, separata kryddor. Sedan kommer lite fet smörkola. Med vatten händer det inte jättemycket med doften, annat än att den blir något sötare, mindre fruktig och mer klassiskt sherrydriven. Mer kola och en något tydligare ekton.
Smak: Fortfarande smörigt, fortfarande mycket sherry, men otroligt smakrikt. Det fullkomligt dryper av daimglass i smakprofilen (på pricken!) och fruktigheten backar ett par snäpp till förmån för mörk choklad och en slags icke-rökig tobakston (jag vet hur det låter, men det smakar faktiskt så). Russinen är kvar men den rena sherrykänslan tar överhanden. Av kryddigheten märks mest vanilj och kardemumma, men också rostade sesamfrön. Med vatten blir smaken lite mer bränd och nötigare med bränt socker och rostade valnötter.
Avslut: Eftersmaken är medellång och tunnare än den vrålande kroppen. Här finns mest polerat trä, kryddpeppar och lite kola. Efter vattning blir eftersmaken rundare med rostade mandlar och mjölkchoklad.
Tankar: Detta är riktigt jäkla gott! Jag var inte såld på Bergslagens första, orökiga Sherry Darling som jag tyckte påminde mer om sherry med whiskysmak än det motsatta. Denna buteljering har dock omvänt mig, då sherryinfluensen vrålar utan att överrösta whiskyn, och där det aldrig blir för sött, mycket tack vare lite kärva toner som bryter av på ett intressant sätt. För sexhundra spänn är detta helt klart en riktigt prisvärd buteljering.