Allmänt: Detta är ett ensamt fat (#8523-347, first-fill bourbon) buteljerat för Whiskysite.nl under 2017. Alkoholstyrkan ligger på stadiga 59,5%. Det handlar om en officiell buteljering som resulterade i 231 flaskor.

Doft: Syrlig citrus först med lite yohgurt. Överlag en lite stängd känsla med spretiga toner som en slags allmän örtighet, omogen banan och aningens torv fast utan rök i bakgrunden. Doften är ungdomlig, lite spritig, rätt onyanserad och ärligt talat inte jättespännande än så länge.  Med vatten blir doften rundare, mjukare och sötare med ”flapjacks” (söta havregrejer från da UK), mogna päron tydligare torvrök och bivax. Definitivt en förbättring.

Smak: Oj, betydligt sötare och rökigare än doften. Här finns också kola, honung och söt ingefärsdricka med samma lilla pepprighet det brukar finnas i sådan. Efter en stund märks mörk choklad och tiramisu fram. Smaken utan vatten kan beskrivas med ordet ”mycket” – mycket ek, mycket smak, mycket vanilj (vaniljsås) och en ganska aggressiv framtoning. Här finns inte så mycket frukt eller andra nyanser än så länge, utan det vrålar mest på med ett fåtal instrument på full volym. Med vatten lugnar sig smaken rejält. Fram träder mördeg, bakade äpplen, ännu mer honung men också en slags kryddighet , typ lite stjärnanius och en liten touch av kanel?

Avslut: Eftersmaken är hyfsat lång, rätt ekig och lite bitter (espresso-kaffe) men här finns också en hel del honung inblandat. Med vatten blir avslutet mer balanserat och får en slags “stout:ig” ton, liksom lite mörk ölsötma på något vis.

Jag brukar tycka att det är hur kul och spännande  som helst med single cask-utgåvor, men jag vete tusan om jag tycker det denna gång. Jag fick lufta denna whisky rätt länge och vattna en del för att den skulle öppna upp och visa på komplexitet. Nedvattnad och luftad är detta skitgott, verkligen, men utan vatten är den rätt trist. Ingen doft och stora men enkelspåriga doften. Med vatten blir den istället både högst njutbar och nyanserad, och visar upp en helt annan balans som gör whiskyn mer rättvisa. För mig att detta ett exempel på en whisky som egentligen borde ha buteljerats på 46% direkt, som Signatory:s ”Un-chillfiltered Collection”-buteljeringar. Visst är det kul att spela Allan och känna sig lite lagom svår när man träffat rätt med vattenmängden, men när det blir så tydligt att denna whisky gör sig bäst på lägre alkoholhalt tycker jag att den ska buteljeras med sådan direkt. Hade jag inte vattnat den alls och köpt en hel flaska av den hade jag blivit besviken, medan ett nedvattnat sample gör mig fullt nöjd och rätt lycklig. Hoppas att den som har köpt en flaska av denna whisky tar sig tid att vattna den rejält, för då visar den vad den går för.