Allmänt: Hos Gotland Whisky tillverkas sedan 2012 ekologisk, svensk whisky och deras senast utgåva Isle of Lime “Midaik” släpptes i sommar i 14000 flaskor. Midaik är nummer fyra i turordningen och har artikelnummer Nr 33057 hos Systembolaget med en alkoholhalt på 46,2%. 494 riksdaler kostar en halvlitersflaska och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad. Whiskyn har lagrats på amerikansk ek, där faten tillhör de två typerna firstfill bourbon och nyek. För den som vill nörda ner sig lite extra kan det vara kul att veta att faten (både mindre fat på 96 liter och större på runt 200 liter) är rostade i olika grad: kolade, hårt rostade och mediumrostade. För den som vill läsa fatspecifikationerna hittar man mer information här. Whiskyn är officiellt 3 år gammal, men då den yngsta fatet var 3,4 år och det äldsta 4,6 år får whiskyn en matematisk snittålder på 4,05 år. Inte för att det gör någon skillnad rent ålders- eller smakmässigt, men det är kul att Gotland Whisky är så tydliga och transperenta i informationen till konsumenterna. Mer info om buteljeringen hittar man här.

 

Doft: Första intrycket är att doften känns ung, lite omogen och “newmake:ig”. Sedan kommer kryddighet fram med brännvinskryddor som kummin och anis. Bakom kryddorna ligger ganska söta stråk av sommarsmaker, med jordgubbssaft, flädergelé och syrlig lime. Jag kommer helt överens med doften. Även om jag finner kryddorna intressanta och fruktigheten finstämd tycker jag inte riktigt att kryddorna harmoniserar med frukten. Helhetsintrycket är något splittrat.

 

Smak: Smaken ger inledningsvis ett bättre intryck än doften. Här finns kryddig ek, tydlig maltsötma (den där våfflor-med-florsocker-associationen jag ibland får hos maltsöt whisky) sirap och lite kanel. Fruktigheten från doften visar sig som päron och ännu mer lime, fast nu söt istället för syrlig. Jag får dock också lite känsla av “fruktsnaps”, på något vis, vilken känns lite udda. Efter en stunds lutning kommer en riktigt spännande smaknot fram – spättekaka! Det har jag aldrig hittat i en whisky förut!

 

Avslut: Eftersmaken är ganska rak och medellång, och inte alls lika söt som själva kroppen. Hela upplevelsen avslutas med kakao, havrekuddar (havrefras kanske de heter?) och bröd. Och en lite metallisk munkänsla, som inte är oäven på något vis,tillsammans med en touch av rök.

Den här buteljeringen kändes inte riktigt färdig, faktiskt. Jag hade nog velat ha den lite äldre eller mognare (ålder och mognad är inte nödvändigtvis synonymt med varandra) för att få bort de rent spritiga doft- och smaknoterna. Dock upplever jag den som mer balanserad än tidigare buteljeringar (mina tankar om exempelvis Svaide hittar du här), och maltsötman hos denna whisky är faktiskt riktigt trevlig. Jag hade bara önskat att enstaka omogna noterna hade försvunnit så att frukt och kryddor hade fått gifta sig ännu mer i lugn och ro. Inte riktigt där, men definitivt ett steg i rätt riktning. Ett plus är det rimligare priset, som förhoppningsvis får fler whiskyälskare att prova gotländsk whisky.