Allmänt: Detta är den senaste utgåvan i Bergslagens “Väsenserie”, och denna gång har buteljering en fått namnet “Troll”. Som tidigare handlar det om whisky från nedlagda Grythyttan. Whiskyn är en recept med både före detta bourbonfat från 2012 (16 ppm) och några före detta sherryfat från 2011 (16 samt 50 ppm). Med en fatstyrka på 58,7% är whiskyn inte kylfiltrerad, och så vitt jag vet är den inte färgad heller. En halvlitersflaska går loss på 995 riksdaler.

Färg: Bärnsten

Doft: Inledningsvis väldigt bärig med inlagda körsbär, hjortron och sedan lite lätt syrlig rök. Sötlakrits, lite inoljat läder och med tid även lite vanilj samt en vaxig ton. Whiskyn känns doftmässigt inte särskilt alkoholstickig och rent allmänt inbjudande, med både fruktighet och rå rök. Med tid och sedan lite vatten har den där syrliga röktonen förbytts mot en härligt, söt krämig, vaxig rökighet. Lite mogen banan tittar fram med, och vaniljen har blivit ännu tydligare.

Smak: Vad söt den är! Massor med vaniljsås, gräddig krämighet och kompakt rök. Som rökt pannacotta! Och en hel del vit choklad, något jag inte hittar i whisky särskilt ofta. Nysågat trä, en slags oljighet – inoljat trä? Torkade plommon och körsmärsmarmelad. Och bara en aningens apelsin. Efter att ha vattnat whiskyn blir den ännu sötare, med massor av rökta russin och söt mjölkchoklad.

Avslut: Eftersmaken är medellång, kanske till och med åt det kortare hållet, med lite ekbeska, mer läder, en skvätt cigarrök och lakritskänslan igen. Avslutet vinner på att vattnas, då det liksom mjukas upp, blir rundare, sötare och beskan försvinner. Tobakstonen blir också mjukare, men binder på något vis ihop hela eftersmaken nu.

Det är omöjligt för mig att summera mina intryck från denna wirre utan att jämföra den med vad jag tyckte om dess föregångare. Vätte var en bra buteljering jag gillade, Skogsrå trevlig men kändes inte lika prisvärd. Denna buteljering, däremot, gör faktiskt det och är rätt och slätt skitbra. Bäst i Väsenserien hittills, utan tvekan. Whiskyn visar på en fin kombination av olika sorters sötma ihop med livlighet, krämighet, tobak och rök där allt bara samspelar på ett härligt vis. Och ni som roffade åt en flaska bör verkligen, verkligen öppna den. Det här är en whisky att njuta av.