Allmänt: Detta är en officiell Longrow-buteljering från destillerier Springbank,där whiskyn lagrats hela tiden på nya portfat. Whiskyn har buteljerats med en alkoholstyrka på 51,8% och är inte färgad eller kylfiltrerad. Då detta var en limiterad utgåva som släpptes för ett bra tag sedan är det väl lite av en lycka-till-uppgift att hitta en flaska till rimligt pris nuförtiden, antar jag.

Färg: Rödaktig brons

Doft: Första intrycket av doften är att den är lite instängd och syrlig, nästan lite “muggig”. En lätt gummiton, och nästan något klorliknande innan syret lyfter doft bilden och färsk citrus kommer fram. Lite läder efter en stund, men fortfarande lite för syrlig för min smak. Vi får se vad som händer, helt enkelt. Efter en stund blir en slags tobaksliknande rök mer och mer påtaglig. Med tid dämpas syrlighet och ger plats för nötiga toner, och med vatten blir doften betydligt kryddigare (okej, curry?? Men också söt kryddpeppar i mängder).

Smak: Smaken är mycket sötare än doften, med tydlig, fyllig rök, mjuk honung, björnbärssylt och brända nötter. Whiskyn är oerhört smakrik och robust, men ändå finns här en fin balans mellan rök och sötma. En härlig känsla av “bondkakor” kommer fram mot övergången till eftersmaken. Efter att ha tillsatt vatten blir whiskyn ilsknare, pepprigare, torvigare och får toner av rökt, salt kött och fyverkerikrut.

Avslut: Japp, definitivt bondkakor som inleder Eftersmaken men sedan kommer mer rök, söt tobak och inlagda körsbär. Eftersmaken får en lätt ton av sälta med lite vatten och blir mer klassiskt, rökigt rivig på något vis. Och till sist kommer lite kummin och sötlakrits, vilket är trevligt.

Okej, så hur sammanfattar man en sådan här whisky? God, rolig och utmanande och jag tycker bättre om den utan vatten. Det känns som om portvinslagringen mer kommer till sin rätt och samsas bättre med den robusta rökigheten då, på något. Å andra sidan visar vattningen upp en helt ny sida hos whiskyn, vilket i min bok alltid är ett plus. Det är helt enkelt en lite mer krävande whisky som jag hade behövt (och velat!) ägna lite mer tid (och fler centilitrar) åt för att helt komma underfund med.