Änglarnas andel

en blogg om whisky

Glen Scotia Festival Edition

Allmänt: Det här är en single cask utgåva från Glen Scotia som buteljerats för Campbeltowns whiskyfestival. Just denna whisky destillerades i oktober 2001 för att sedan buteljeras i maj 2017. Totalt resulterade släppet i 198 flaskor med en alkoholstyrka på 57,1%, och den är varken färgad eller kylfiltrerad. Tyvärr kommer jag faktiskt inte ihåg vilken fattyp det handlar om men jag ska leta i mina anteckningar här hemma (har redan letat några varv på nätet) och se om jag hittar något.

Färg: ljust gyllene

Doft: Tät, kompakt, vaxig vanilj med massor av konserverad frukt. Konserverade persikohalvor, de där röda rackarna i fruktcocktailen och konserverade päron. Med vaniljglass. Mums. Lite lätt alkoholstickigt i snoken, men annars en doft av njuta av länge. Mer och mer päron efter hand, och sedan rätt mycket ingefära. Med vatten blir doften bärgare, syrliga redan men också syltigare. Massor med hallonsylt, och sedan lite maltsötma vilket osökt får mig att tänka på hallongrottor. Plus en hel del mandel. Nomnomnom.

Smak: Inte så sött som doften antydde, utan träiga utan beska (cederträ?) och en hel del blommig het, faktiskt. Tung syrén. Lite färsk, tropisk frukt med ananas och mango, fast det yttersta lagret av mangon när den smakar lite träigare. Nästan som morot, faktiskt. Jaha, sjukt smal referens men någon kanske förstår vad jag menar. Och sedan svarta vinbär, nästan som svartvinbärsgelé. Riktigt spännande, riktigt smarrigt så här långt. Med vatten försvinner en del av träkänslan och whiskyn blir genast sprängfylld med färska frukter och bär: honungsmelon, hallon och jordgubbar.

Avslut. Eftersmaken tar avstamp i bärighet med lite svartvinbärslikör och körsbärskärnor och går sedan mot den där färska ekigheten igen. Sist kvar finns lätt bitter maltighet och en del kakao. Med vatten blir avslutet, precis som smaken, fruktigare och mest en förlängning av smaken ytan bittra toner. Mer strömlinjeformat, sötare, mjukare. Lite honung, lite björnbär.

Det här är, utan snack, en kanonwirre. Förbaskad god, i ärlighetens namn. Det är svårt att finna fel med den, särskilt med tanke på hur fint den svarar upp mot några droppar vatten. Stort grattis till er som kommit över en flaska. Jag är fett avis, och bara för att plåga mig själv ska jag nu googla reda på lite prisinfo och dylikt om den. Hoppas den sålt slut eller är skitdyr. Eller både och. Annars är det seriöst frestande…

« »

© 2021 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.