Allmänt: Den tredje Caol Ila:n denna vecka är en utgåva buteljerad av Gordon & MacPhail för Symposions 20-årsjubileum. Spriten destillerades den 30.09.1994 och buteljerades den 31.07.2014, vilket således gör whiskyn 19 år gammal. Lagringen har skett på ett 1st fill bourbon fat (barrel)  med fatnummer 4016107, vilket resulterade i 210 flaskor. Alkoholstyrkan ligger på 46.0 %, och whiskyn är inte kylfiltrerad. Då min erfarenhet hittills är att G&M oftast inte färgar sin whisky antar jag att det handlar om naturlig färg även i detta fall.

Färg: bärnsten

Doft: Nybakt tunnbröd och syrlig rök. En lätt aniston, lite grillad ananas och sedan en del mörka frukter i form av björnbär och svarta vinbär. Efter en stund kommer rökt kött fram, ganska likt bacon faktiskt. Med ännu mer luftning hittar jag även BBQ-sås, vilket är en överraskning! Överlag känns doften kompakt, fyllig och balanserad. Med vatten blir doften betydligt vaxigare, sötare och markant mindre rökig. Baconkänslan finns kvar men nu blir hela doftbilden elegantare, liksom ”äldre” på något vis.

Smak: Först hittar söta frukttoner och maltighet fram (blåbärspaj!!) som sedan får sällskap av rejäl torvrök, en del sälta och medicinala toner. Efter en stund märks rivigare frukttoner med grapefrukt, sötsyrliga vindruvor och gröna äpplen. Lite mörk choklad kommer fram mot slutet, och nu går den där maltsötman från inledningen mer mot rostad bröd. Med mer tid i glaset blir kroppen både sötare och örtigare, med drag av både farinsocker och rosmarin. En fyllig whisky som helt klart behöver lite tid i glaset för att utvecklas. Med vatten tar frukten ett steg tillbaka och torvigheten ett steg fram tillsammans med en slags fet munkänsla. Lite som riktigt stabbig grädde.

Avslut: En hel del läder, söt tobak och torvrök först, som sedan klingar ut i salt, rökt skinka och en slags gräsig blommighet. Med vatten ger sig örtighetn från kroppen tillkänna även i eftersmaken (oregano?) och en hel del mellanmörk choklad framträder (typ 55-60 % kakaohalt, klart mörkare än mjölkchoklad men krämigare och inte lika bitter som mörk choklad).

En kanonwhisky – såhär vill jag gärna ha min Caol Ila! Fyllig och komplex med ett gäng snälla noter som möter råare, ilsknare utan att för den sakens skull upplevas som obalanserat eller stökigt. Kul att den ändrar skepnad med lite vatten men framför allt härligt med den riktigt kompakta doft- och smakbilden. Söt, fruktig rök med kraftiga smaknoter i elegant balans –  mumsfilibaba!