Allmänt: Detta är en buteljering som släpptes den 8:e september med artikelnummer 42819-01 och prislappen 898 riksdaler, och föga förvånande är de 186 flaskorna redan slut. Spriten destillerades den 21:e februari 2005 (bara några månader innan jag tog studenten – yikes!) och buteljerades den 31:e januari 2107. Detta innebär att whiskyn officiellt sett elva år gammal, men om den hade fått ligga på fat en sisådär tre veckor till hade den räknats som tolv år gammal istället. Alkoholhalten ligger på 56,8% och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. För den som är nyfiken på fattypen handlar det om first fill sherry butts med nummer 301522, 301530 och 301532.

Färg: Ljust halmgul

Doft: Lite stängd först med en del rök, dock ganska stram och återhållsam. En slags mineralliknande ton (våt sten?) och något som jag lite slarvigt vill kalla för ”tång”. Sedan kommer en intressant sötma smygandes, med dadelsirap och en ljuvlig ton av klassiska bondkakor. Med tid kommer sötman fram ännu mer, och får sällskap av bara en aningens rökt lax. Efter att ha tillsatt en skvätt vatten bli doften riktigt kompakt, mindre rökig och mer fruktig med en lätt ton av melon.

Smak: Fyllig, vaxig och söt med massor av rök som dansar runt i käften. En komplex slags kryddighet finns här med, där det mest är saffran och kummin som fajtas om uppmärksamheten. En svag känsla av kanel finns här med, och en kort stund även något som påminner om dill . Sedan kommer tung frukt fram i förgrunden, med inlagda persikohalvor, banan och körsbär. Med vatten blir den riktigt balanserad men också kryddigare med lite inlagd (söt!) ingefära. Whiskyn får tydligare maltsötma och en ekton kommer fram. Lite plommon anas och hela whiskyn får en lite elegantare framtoning.

Avslut: Eftersmaken är lång och kanske ”kompakt”, med mörk choklad, krämig caffe latte och bränd karamell. Med vatten kommer sötman fram ännu mer med plommonjuice, och eftersmaken får en ton av nu av ”rökta russin”.

Det här var riktigt bra, riktigt gott och nyanserat! Tydlig rök, absolut, men röken tar inte överhanden och det finns massor med lager av andra doft- och smaknoter som ger sig tillkänna. Dessutom gillar jag skarpt de där lite överraskande noterna som gör att whiskyn inte blir förutsägbar. Ni som lyckades knipa en flaska – gratulerar, om ni inte har smakat ännu rekommenderar jag starkt att ni gör det.