Änglarnas andel

en blogg om whisky

BOX Quercus I Robur

Imorgon lanseras en ny serie från BOX där olika ektyper för första gången får stå i centrum. Det handlar om orökig sprit som en betydande del av lagringen fått mogna på fat av eksorter från olika delar av världen. Först ut är Quercus robur, den europeiska skogseken. 

Allmänt: Som vanligt när det gäller BOX är det total transparens som gäller. Buteljeringen består av 99 mediumplus-rostade ankare à 40 liter samt ett lika stort ankare som rostades hårt före kolning. Faten fylldes i januari 2017 med 4,1-årig whisky som tidigare lagrats på bourbonfat. Whiskyn släpps den 17:e november på systemet där en flaska går loss på 799 riksdaler för 50 cl.  Beställningsnumret är 40136-02,  alkoholhalten ligger på 50,8% och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad.  

Färg: Mörkt gyllene

Doft: Syrlig, frisk doft med mycket frukt och en hel del torkad ingefära. Och ingefärspäron.  En aningens kardemumma och maltsötma (semmelbullar, typ). Röda vinbär och godiset ”fizzy bottles”. Sedan ännu mer bär i form av syrliga hallon. Lite sockersötma finns i bakgrunden men det är mest sötsyrlig frukt och lätta kryddor som märks av. Med tid i glaset blir whiskyn sötare. Efter vattning kommer en härlig ton av färsk vaniljvanilj fram,  och en hel del kolasås. 

Smak: Coca-cola-känsla och faktiskt en hel del örter. Tydlig ekton med. Sedan kommer massor med mandelknäck,  nästan åt det brända hållet,  och den färska frukten från doften är sötare, syltigare på något vis. Kryddigheten är nu något aggressivare med både kanel och muskot. Med vatten blir smaken både krämigare och kryddigare, med en lätt vitpepparkorn i övergången till avslutet. 

Avslut: Den medellånga eftersmaken inleds med rätt mycket mörk choklad och klingar sedan ut i colanoten från kroppen och lite vanilj. Med vatten tillsatt blir ektonen tydligare och något lite bränt som påminner om lätt rökighet rundar av upplevelsen. 

Sammanfattningsvis är detta en härlig, balanserad och fyllig whisky som låter de sötsyrligt kryddiga nyeksnoterna ta plats i förarsätet. Jag hade kanske hoppats på en lite längre eftersmak men när det kommer till karaktär och lager finns här mycket att njuta av. En smarrig kraftuppvisning från BOX, helt enkelt, och det ska bli spännande att lära känna övriga ekuttryck i serien. Och ärligt talat –  hur nördigt härligt och nyskapande är det inte med en serie som denna? Njutning och bildning i perfekt symbios! 

« »

© 2021 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.