Allmänt: Den 2:a oktober släppte Bergslagens Independent nästa serie whisky. Med inspiration från Bergslagens mytologiska skogsväsen har serien fått namnet ”Väsenserien”, en serie som sammanlagt kommer att bestå av fem olika buteljeringar med svensk whisky. Den andra buteljeringen, ”Vätte”, är lagrat på amerikanska bourbonfat (200 liter) samt sherryfat (50 liter). Spriten destillerades  2011 och buteljerades under 2017. Cirka 850 stycken flaskor släpps av varje buteljering, och övriga tre buteljeringar i Väsenserien släpps under första halvan av 2018. Alkoholstyrkan ligger på friska 59,5% och whiskyn är inte kylfiltrerad. Jag sticker ut hakan och gissar på att den inte är färgad heller, men det vet jag faktiskt inte. 995 riksdaler kostar en flaska och har beställningsnummer 31919. Jag valde att prova whiskyn innan jag läste på, så detta stycket skrev jag efter jag skrivit smaknoterna nedan.

Färg: Mörkt gyllene

Doft: Det första jag känner är kolasnören. Sedan söta sherrytoner (är det sherrylagrat i den? måste kolla efter jag provat färdigt) och en hel del sötsyrliga russin. Rent allmänt känns doften ganska ”ren och frisk”, lite samma känsla som jag ofta får när jag provar BOX. Sedan lite pepparmint och … något ”pepparaktigt” fast ändå inte klassisk peppar. Kryddpeppar? Japp, kryddpeppar. Och sist, men definitivt inte minst – valnötter! Efter ett tag i glaset kommer också något som ärligt talat påminner rätt mycket om söt, gul curry. På ett bra sätt! Efter ytterligare tid i glaset är det en total nöt-kola-fest i snoken – yum yum yum! Med vatten kommer lite mer färskt frukt fram med söta vindruvor, aprikoser och lite, lite kokos.

Smak: Ungdomligt, sött och liksom lite julkryddigt med kanonmycket karamell och söta kolasnören. Och sötlakrits! Det är mycket smak på en och samma gång, och efter en stund ger de tunga ridåerna av kola i olika varianter vika för högvis med vaniljtung knäckglass. Och en del söt, färsk frukt (doppat i kolasås, typ…). Plommon, persika, aningens rök (rökt persika? Finns det?) och salmiak som smyger fram efter ett tag. Efter vattning tappar smaken en del sötma och ”fart”. Den blir mindre kolaaggressiv och får en tydlig ton av polerat trä.

Avslut: En hel del ”varmt trä”, lite inoljat läder och ek i ett meddelångt avslut. En torr munkänsla mot slutet som drar i tungan. Kanske lite tobak? Med vatten tar eken större plats och en mintton hittar fram. Jag tycker faktiskt också att det finns en lätt rökton här någonstans efter att jag vattnat whiskyn. Kan inte riktigt beskriva eller placera känslan, så det är inget markant direkt.

Spontant var detta en galet härlig doft och en riktigt god whisky! Jag tyckte att den var riktigt ”svårvattnad” dock – och då brukar jag vattna min whisky jäkligt försiktigt. Med för mycket vatten tappade jag den där härligt nötiga kolakänslan och de stora, kaxiga smakerna. Med för lite vatten är den rejält alkoholstark. Om jag får välja tar jag den med en liiiiiten droppe vatten och njuter i fulla drag av smakfesten i käften.