Allmänt:  Detta är en oberoende buteljering från Gordon & MacPhail. Alkoholstyrkan ligger på friska 60,5 % och whiskyn har lagrats på first fill sherry hogsheads med fatnummer 323-325. Spriten är destillerad den 31 mars 2009, buteljerad den 21 mars 2017 och är sju år gammal.  Den 18/8 släpptes de 240 flaskor som är allokerade till den svenska marknaden. Buteljeringen har artikelnummer 40087-01 hos Systembolaget och prislappen ligger på 845 riksdaler.

Färg: Mörkt gyllene

Doft: Först en syrlig spritighet med omogna röda vinbär och en slags “kexig” maltighet. Jag tänker på sådana där breton-kex man har till ostbrickan, liksom. Lite stängd och ganska ungdomlig doft med en hel del fruktighet som carambole och gröna vindruvor. Gröna frukter överlag faktiskt, för krusbär ligger nära till hands med. Och omogna jordgubbar. Lite mynta med, och en svag, svag ton av honung. Spontant känns det som att doften behöver både vatten och luft för att öppna upp och visa sitt rätta jag.  Med vatten förvandlas doften först till en skål med honungsmarinerade äpplen, och sedan blir det pannacotta för hela slanten. Yum!

Smak: Ojojoj vilka krämiga vanilj-, choklad- och fatnoter det var här. Vi snackar massor med honung, massor med mandel och en del knäck med. Sedan kommer det syrliga från doften tillbaka med rätt mycket grapefrukt och fortfarande finns här spår av krusbär. Vindruvorna är dock som bortblåsta och har ersatts med färska äpplen. En gräddig slags krämighet finns det gott om med, vilket gör whiskyn nästan efterrättsliknande. Efter att ha vattnat whiskyn blir smaken lite rejälare, robustare – nästan råare med mer ek, lite bittermandel och kaffe, men behåller ändå sötman. Antal lager ökar och smaken blir mer komplex.

Avslut: Carambolen från doften inleder faktiskt eftersmaken, som rent allmänt är behaglig, finstämd och mjuk med mycket honung och lite ek. Det finns faktiskt en slags blommighet i eftersmaken med, som jag finner intressant. Med vatten blir eftersmaken större med mer honung, lite kryddighet och förlängs.

Detta var en whisky i min smak! Mångfacetterad med flera ansikten beroende på hur mycket vatten den får, och en härlig sötma som väger upp övriga smaknoter fint. Jag tycker absolut att den är värd sina 845 spänn, och misstänker starkt att andra kommer att tycka det med