Alla goda ting är tre, sägs det ju, och så även med BOX 2nd Step Collection. Den 6:e april lanserades den tredje och sista delen i denna trilogi, som tillsammans symboliserar destilleriets breda smakprofil med fokus på hur olika val gällande fattyp och fatstorlek tillsammans med klimat och hantverk kan påverka destillatet. Sist ut är det rökigaste uttrycket i serien, där majoriteten av faten (ca 75%) har varit bourbonfat, men inslag av både ny amerikansk (19%) och ungersk ek (5%). Med denna buteljering satsar BOX ännu mer på den internationella marknaden, med 4000 flaskor till Systembolaget och 4291 flaskor går till övriga världen.

Allmänt: Denna buteljering har en alkoholstyrka på 51,3%, är 5,2 år gammal och där malten har en fenolhalt på (i snitt) 38,6 ppm. Flaskorna innehåller 50 cl och kostar 747 riksdaler. Som vanligt hittar den som vill ännu mer nördfakta på BOX hemsida.

Färg: Gyllene

Doft: Frisk och fräsch, ungdomlig, gröna frukter och en hel del Carambole. En del brasrök men inget direkt slående eller massivt på något sätt. Vindruvor och sura, blåa godisflaskor. Ju mer whiskyn får lufta, desto tydligare blir röktonen i doften, och en hel del av den där ungdomligheten tonas ner. Syrliga bär kommer fram, hallon eller röda vinbär kanske? Och till sist, lite vanilj. Med vatten blir doften sötare, som maränger och rabarberkompott. En härlig doft som behöver tid på sig.

Smak: Betydligt mycket mer rökigare i smaken än i doften, vill jag lova, men röken är ganska ren i tonen och inte särskilt torvig. Charkuterier och pärongodis kommer fram. Krämig lemoncurd och lite honung finns här med. Peppar… Grönpeppar kanske? Med vatten kommer röken fram mer och se söta tonerna tar ett steg tillbaka.

Avslut: Eftersmaken präglas av rök och samma slags charkkänsla som i smaken, men nu mer nedtonad. Den är medellång, kanske till och med åt det kortare hållet, ganska lätt i karaktären och överlag balanserad med härlig pepprighet och kakao mot slutet.  Med vatten förlängs eftersmaken något, men nu präglas den mer av röktonen än tidigare.


Välkomponerat, gott och ganska komplext men jag blir inte wow:ad på samma sätt som jag tidigare blivit av BOX buteljeringar. Det är nästan för välkomponerat, om man bortskämt nog får säga så. Väldigt elegant och rökigt på en och samma gång, men ändå kittlar inte riktigt. Kanske inte en whisky att kasta sig över och hetsigt analysera, utan snarare att eftertänksamt njuta av en sommarkväll i goda vänners lag.