Nu blir det Springbank för hela slanten, med cirka tio års åldersskillnad mellan buteljeringarna jag recenserar ikväll. Sláinte!

Springbank 11 Year Old Local Barley

Allmänt: Detta är en elvaårig whisky buteljerad med en alkoholstyrka på 53,1% och lagrad uteslutande på bourbonfat. Just denna Springbank är destillerad på lokalt odlat korn från området runt Campbeltown och är den andra utgåvan i destilleriets serie med årliga utgåvor på närodlad säd. Whiskyn är inte kylfiltrerad och inte heller färgad. Buteljering finns endast i 9000 exemplar och finns i systemets beställningssortiment.

Färg: Gyllene

Doft: Det första som slår mig är olika söta doftnoter som ingefärspäron, farinsocker, och chokladmjölk. Sedan kommer honung och faktiskt ännu mer choklad, men också mer frukt i form av mogen banan. Jag anar också blandade, rätt svårdefinierade kryddor och till sist en söt, maltig ton.  

Smak: Lite läder först och sedan framträder en hel del sockervadd, diskret rök och fruktiga karameller. Mer sötma nu: kola, sötlakrits, honung och krämig vaniljpannacotta. Med vatten öppnar den upp rejält och avslöjar en sötsyrlig fruktbomb med massor av vaniljsås – äppelpaj med vaniljsås! Lite citrus allra sist, typ söt grapefrukt utan bitterhet.

Avslut: Brända kryddor, och överlag en bränd känsla. Nu vet jag – brända mandlar! Sedan lätt torvrök som klingar av i en medellång, ganska lätt eftersmak. Med vatten blir eftersmaken kryddigare, lite lite pepprig och dessutom längre med något som påminner om sälta.

Springbank 21 Years Old Single Cask for Sweden

Allmänt: Denna buteljering är en tjugoettårig single cask-utgåva som lagrats på ett sherryfat, då ett fat som tidigare innehållit oloroso sherry.  Det handlar om 318 flaskor som bara finns tillgängliga på den svenska marknaden, och då via Systembolagets beställningssortiment. Alkoholstyrkan ligger på 47,5% och den är varken kylfiltrerad eller färgad.

Färg: Bärnsten

Doft: Jag känner först salmiak och lätt rök, sedan något krämigt men ändå lätt sötsyrligt som citrongrädde. Här finns en ganska stor smörighet och en hel del söta, tropiska frukter som papaya och kanske lite grillad ananas? Sedan vanilj och lönnsirap. Doften djupnar ytterligare med luftning, och blir något vaxigare med vatten.

Smak: Smaken är faktiskt mjukare än väntat och väldigt balanserad. En hel del färsk persilja (superkul!) och gammalt papper, lite som en gammal inbunden bok, faktiskt. Sedan kommer sötsyrliga frukter och tydlig smak av svenska äpplen. Lite julkryddor dyker upp, främst med kanel och ingefära. Med vatten blir whiskyn fruktigare, med en hel del vindruvor och rabarber.

Avslut: Eftersmaken är lång, med liiiite, lite persilja igen. Sedan maltsötma, och samma slags kryddighet som i smaken fast mer diskret. Med vatten kommer klassisk Springbank-läder och vaniljsocker.

Att jämföra dessa två gör ingen av dem rättvisa, ärligt talat. Den unga, busiga elvaåringen mot den mogna, tunga tjugoettåringen. Kom igen, liksom. I det här läget säger jag som så – gå på ditt humör och din sinnesstämning. Vill du ha något som exploderar med ett par droppar vatten och håller dig på tårna genom hela glaset? Välj elvaåringen. Vill du ha något moget, fylligt med tung komplexitet? Välj tjugoettåringen. Eller om du fortfarande tvekar (och någon annan betalar…) – välj båda!