Imorgon gäller det, imorgon bär färden av mot destilleriet Old Pulteney i Wick! Familjen har pratat om det. Arbetskamrater har frågat om det. Maken är stolt som en tupp och jag har återgäldat detta med att terrorisera honom med livsnödvändiga frågor i stil med ”tänk om jag gör samma sak som när jag provade den där portvinslagrade Kilchomanen  och jämförde doften med en nytillverkad sportsko – på ett trevligt sätt. VAD KOMMER DE TRO OM MIG DÅ??!”. Maken suckar, skakar på huvudet och säger att allt kommer att gå bra.
Imorgon kommer jag alltså få följa med på intensivutbildning i whiskyns värld hos ett spännande destilleri med en spännande whisky. För att ladda upp på maximalt vis har jag därför valt att värma upp med ett axplock av de sorter detta destilleri har att erbjuda, nämligen non age statement-sorterna Noss Head och Isabella Fortuna, samt utöver dessa 12-åringen, 17-åringen och 21-åringen.
När det gäller de två förstnämnda är dessa buteljeringar ur OP:s travel retail-sortiment. Det innebär att de inte kan köpas på Systembolaget utan säljs utomlands eller taxfree-sammanhang. Ingen av dem har en angiven ålder men de är inte heller kylfiltrerade eller ”förbättrade” med sockerkulör. So far, so good.
Av dessa två föll jag för Noss Head, då den mjuka kombinationen av vanilj, färsk frukt, subtila kryddor, smörpopcorn, citron och en hel ask med kokostoppar verkligen tilltalade mig. Jag har nog faktiskt aldrig smakat en whisky med så mycket kokostoner innan. Mums! Detta är en rolig whisky som jag tycker om att sitta och läppja på längre, och några droppar vatten gör att den öppnar upp sig ännu mer. Min ömma moder föredrog vid jämförelsen däremot den lite kaxigare Isabellan med sin rejäla och inbjudande doft. Där handlade det mer om torkad frukt utan sockersötma, fortfarande en del kryddor men lite ”juligare” sådana och mer subtila toner av kokos. Smörigheten saknas och sältan, som är så typiskt för Old Pulteney, är mer rakt på sak. För min del var denna variant till en början lite väl stickig i smaken (funderar på om den är yngre än Noss Head men det är nästan omöjligt för mig att säga) men vann faktiskt en hel del på att vattnas och vädras. Sammanfattningsvis – testa gärna olika sorter i olika sällskap, det är alltid kul att upptäcka att det man själv tycker inte gäller för alla och vice versa!
Det finns, enligt mig, flera fördelar med att testa NAS och travel retail. För det första kan du komma över sorter som du inte hittar på systemet hemma i Sverige. För det andra utmanas dina whiskyfördomar (ja, du har nog sådana med – det har vi alla!) eftersom dessa sorter inte alltid följer mallen för vad du förväntar dig. För det tredje är det väldigt roligt att försöka hitta och sätta fingret på det där typiska för just det där destilleriet – särskilt när du inte har standardsorten i glaset!
När det gäller kändisarna 12, 17 och 21 tänkte jag försöka sammanfatta just mina tankar och åsikter om dessa i ett inlägg lite senare, annars riskerar just detta blogginlägg att på en höft bli lika långt som en smärre roman. Hej!

Old Pulteney Noss Head