Då var det dags för en Old Pulteney som bara funnits på systemet i något år, och därför fortfarande är något av en nykomling – Navigator!

Allmänt: Denna whisky har lagrats på före detta sherry- och bourbonfat, och då det handlar om en NAS-whisky utan angiven ålder är det oklart hur länge whiskyn har legat på de olika faten. Whiskyn är inte kylfiltrerad och inte heller artificiellt färgad. På Systembolaget kostar en flaska 602 riksdaler och har beställningsnummer 89825.

Färg: Ljust gyllene

Doft: Vilken frisk doft! Lager av citron och syrlig ananas blandas med kryddiga och söta ingefärspäron. Här finns inte något direkt oljighet i snoken, utan intrycket är lätt med viss doftnoter som väger tyngre än andra.  Efter ett tag dyker en svag ekton upp, och slutligen sött, vaniljaktigt rostat bröd. Lite som fattiga riddare minus äggkänslan, liksom

Smak: Smaken är både rejälare och kraftigare än doften först avslöjade. Mycket honung kommer fram och även en hel del kryddor som kardemumma och svartpeppar.  Den färska frukten från doften  finns här fortfarande och ananasen hänger kvar men har nu istället fått sällskap av färska fikon och söta äpplen, och citrusen har dragit sig tillbaka. Vanilj och ek från doften går fortfarande att känna men dessa smaknoter är mer lågmälda nu än tidigare. Med vatten kommer en härlig ton av söt mjölkchoklad fram, och honungen tillsammans med ananasen blir ännu mer framträdande.  

Avslut: Detta är ett medellångt avslut där en del fruktighet från doft och smak fortfarande känns påtagligt, men där jag även hittar kakao, polerat trä och tydlig sälta på slutet.

Det här är en något lättare, friskare Old Pulteney med mindre brötig oljighet och mer tropisk frukt. Den karaktäristiska sältan finns fortfarande kvar – me like – och whiskyn bjuder på en hel del vårkänsla, just nu. Slår Navigator den klassiska tolvåringen? Nja, jag är ju riktigt svag för den, och det går ju inte att förneka tolvan erbjuder jäkligt mycket kvalitativ whisky för pengarna. Däremot är detta en schysst och fräscht alternativ, där den lätta sherryinfluensen ger en annan dimension. Om den är värd sexhundra spänn? Absolut, och om du är nyfiken råder jag dig att testa den så fort du får chansen. Vem vet, du kanske får lite vårkänslor i kroppen, du med?