Allmänt: Denna Old Pulteney är en limiterad specialutgåva på 46% utan sockerkulör eller kylfiltrering. Whiskyn har fått mogna på amerikansk ek (ex-bourbon) och spanska ex-sherryfat. Det intressanta med just denna buteljering är att dessa fat tidigare innehållit rökig whisky från Islay. Spriten destillerades år 1990 och buteljerades 2013, vilket gör whiskyn sisådär tjugotre år gammal.  

Färg: Djupt gyllene

Doft: Först och främst en del kola och ugnsbakade äpplen, tillsammans med en varmt rökslinga som knyter ihop allt. Vanilj, ingefära, ek och lite lite “hockeypulver” följer tätt efter. Här finns sötsyrlig citrus med, ungefär som konserverade mandarinklyftor. Doften är överlag söt men ändå fräsch – är mynta jag anar i bakgrunden? Med vatten djupnar doftbilden med en lite vaxigare ton och mycket mer vaniljkola. Röken försvinner inte helt men tar ett steg tillbaka, och istället framträder syrligare citrustoner som lime.

Smak: Intressant och oväntat första intryck! Jag känner mer rök än doften antydde, men det är ändå inte den dominerande smaken. Smaken är fyllig med mycket vanilj och en rejäl smörighet. Det här är en whisky med stor, kraftig kropp som bjuder på mycket kola, polerat trä och lite kryddpeppar. Sedan kommer päron på slutet innan smaken övergår i eftersmak. Efter jag tillsatt lite vatten blir träkänslan mer framträdande och härligt ettrig svartpeppar kommer fram. En härlig balans mellan sött, salt och rök med kakao och svartvinbärsgelé efter vattning.

Avslut: Först sött med kola och mörk choklad, sedan lite lakrits ihop med sälta som drar lite i tungan och en svag ton av rökt kött på något vis. Eftersmaken ligger kvar på tungan länge och värmer gott.

Det här är en häftig Old Pulteney som visar på hur mångsidig detta destillat är då oljigheten och frukten hos grundspriten står upp väl mot de rökig fatens påverkan. Dessutom ger Old Pulteneys klassiska sälta whiskyn en extra kick som gör att det färdiga resultatet bjuder på en hel del överraskningar utan att förlora destillerisjälen. Hatten av för att man inte frestats att använda torvrökt malt vid destilleringen utan kört på sin vanliga råsprit, vilket gör att whiskyn inte blir förutsägbar utan istället bjuder på en annan slags komplexitet i smakupplevelse. Visst, i ärlighetens namn kommer jag alltid att föredra Old Pulteney ickerökigt, men detta är riktigt kul och riktigt bra.