Allmänt: Denna buteljering lanserades i november 2013 och ersatte då den tidigare buteljeringen Vintage 2002. Spriten är destillerad 2003, buteljerad 2013 och alltså 10 år gammal. Whiskyn är lagrad på amerikansk ek, då bourbon barrels. Alkoholstyrkan ligger på 46% och whiskyn har både naturlig färg samt noll kylfiltrering.

Färg: Ljust halmgul

Doft: En spritig ton först, sedan massor med citron och sakta men säkert mer frukt. Syrlig allmänkänsla initialt, sedan kommer lite choklad, äpplen, en svagt blommig och något svårdefinierad ton, lite ek och sedan en del rostat bröd. Doften har lite svårt att öppna sig och jag tror att det kommer att krävas en droppe vatten eller två för att den ska blomma ut. Efter jag vattnat whiskyn lite blir doften lite mer kolaaktig, och en härlig ton av färsk ingefära hittar fram tillsammans med klassisk honung.

Smak: Smaken är sötare än vad jag väntade mig, med en rejäl klick honung och torra kryddor. Här finns också en intressant, lätt bitter men ändå något blommig ton som påminner mig om ett österrikiskt destillat där man använder blomman Gentiana som smaksättare. Jaja, nog om det och tillbaka till whiskyn! Syrliga frukttoner blandas upp på ett fint sätt med maltsötma och vanilj, och det hela smakar ganska precis som päronkaka. Överlag är whiskyns kropp fyllig, ungdomlig och fruktig med blommighet och lite mörk choklad.  Efter vattning balanseras sötman mot den sträva kryddigheten och en gräsig örtighet dyker upp med en slags söt rosmarin. Här finns något annat också, är det lavendel? Fruktigheten tar nytt tag och färska, lätt syrliga plommon kommer fram.

Avslut: Medellång eftersmak där eken, vaniljen och lite valnötter är det som stannar kvar på tungan. Med vatten blir eftersmaken lite mer pepprig och eken tar större plats än tidigare, samtidigt som honungen från doften och smaken märks på ett mycket tydligare sätt.

Visst är den lik den bourbonfatslagrade 2004:an, denna whisky. Här finns flera gemensamma nämnare både lagringsmässigt och smakmässigt, men när det gäller 2003:an upplever jag den som mindre fruktig och mer kryddig än 2004:an. En kvalitativ och habil whisky som med en skvätt vatten bekänner färg som en maltig, kryddig highland-whisky med inslag av både färsk frukt och sommarblommor.