Augusti – Detta var en månad då jag av olika skäl inte hade möjlighet att blogga särskilt mycket, och tyvärr blev det endast två inlägg. Det första handlade om en specialutgåva av irländaren Teeling , där tre fat hade individuellt slutlagrats på stoutfat och sedan släppts enskilt men under samma “paraply”, så att säga, och då för 599 kronor. Därför beslöt jag mig för att chansa, och även om jag inte tyckte att det var en whisky för mig var den alla gånger tillräckligt intressant för att vara värd pengarna och en plats i skåpet. Häromdagen smakade jag faktiskt den igen, och några månader med lite luft i flaskan hade gjort den gott. Jag tycker för egen del att det är viktigt att ha några “udda” sorter i skåpet som utmanar smaklökarna lite, och det gör denna Teeling finemang. Det andra inlägget handlade om tio, enligt mig, vanliga fördomar inom whiskyvärlden och roligt nog var detta ett inlägg som många gav respons på för att de kände igen sig själva på något vis.

September – Då var det dags för ännu ett tema, och denna gång på hemmaplan. Jag provade fyra stycken Mackmyra-buteljeringar för att försöka skapa mig en egen uppfattning gällande deras olika utgåvor (här och här). Dessutom var det för min del dags för ännu ett roligt mässjobb, denna gång Stockholm Beer and Whisky Festival, där jag förutom att stå i monter fick möjlighet att delta i en food pairing-provning i Berntson Brands och whiskyn Old Pulteneys regi med både tidigare och nya resestipendiater för tidningen Allt om Whisky. Extra skoj var att Old Pulteney fick hela två silvermedaljer under festivalen! På posten kom dessutom ett paket innehållandes diverse Amrut Fever Club-prylar och medlemsbevis, vilket var en glad överraskning.

Oktober – En månad som innehöll både gammal whisky från Glenlivet och ung snartsky från Ardnamurchan. Utöver det snöade jag in på färgämnet E150 och gjorde ett tappert försök att reda ut det hela, samtidigt som jag recenserade Old Pulteneys single cask från 1988.

November – November fylldes med nya erfarenheter på olika sätt: jag försökte i ett inlägg smakmatcha tre klassiska buteljeringar med tre klassiska snacks, jag provade BOX nya signaturmalt Dálvve och Gotland Whiskys buteljering Isle of Lime Shareholders Edition. Jag hann också vara med och tipsa om ett par kluckande julklappar i Allt om Whisky inför julen!

December – Denna månad inleddes med att jag testade gammal single grain, gammal Caol Ila  och fortsatte i rasande takt med tre sorters whisky från Edradour (här, här och här). Det sista som hanns med rent inläggsmässigt var ytterligare ett försök att para ihop wirre med käk, denna gång tre fatstarka rackare och tre delikatesser från julbordet. Ett… utvecklande experiment, så att säga.

 

Vad har annars förgyllt detta år då? Det första jag kommer att tänka på är alla tisdagar då jag tillsammans med ett gäng whiskyvänner blindprovat diverse olika buteljeringar. Jag vet inte hur många gånger jag tappat hakan av förvåning över det jag nyss smakat, men antalet gånger jag gissat rätt är desto lättare att räkna. En. Men stolt som en tupp är jag ändå – det är klurigare ‘n man tror att gissa rätt när man provar blint! Jag har under året också fått lära känna ännu fler whiskyvänner över hela vårt avlånga land, och det är alltid lika roligt när man stöter på gamla som nya vänner på mässor och event under året. Det har fyllts på i whiskyskåpet med diverse roliga buteljeringar, och som vanligt tar det tid och mååånga långa stunder innan jag tycker att nykomlingen och jag verkligen börjar lära känna varandra på djupet. Vad har hänt mer då? Tja, vi har fyllt på fatandelsägarskapet med andelar i fat hos de två nya destillerierna Toulvaddie och Harris (ej fyllt i nuläget men snart så!), och inleder dessutom det nya året med något alldeles unikt i fatväg… Men mer om detta i ett inlägg lite längre fram! Och även om jag har känt en viss separationsängest nu när min tid som whiskyambassadör för Allt om Whisky är över tröstar jag mig med att jag kommer att fortsätta bära Old Pulteney-tröjan med ett stort mått av stolthet! Och det härliga med denna separation är ju trots allt att de nu finns två nya, kanontrevliga whiskyfantaster till ambassadörer som säkerligen valt ut ett helt underbart fat uppe i Wick! Om jag kommer att klicka hem en flaska? Most def!

Jag går in i det nya whiskyåret 2017 med några korta önskemål:

 

  • Jag vill prova och recensera fler av mina flaskor och samples i högre takt, gärna i sammanhängande teman eller serier.
  • Jag vill hinna gå på fler provningar – det gör lite ont själen när man är tvungen att tacka nej eller inte kan anmäla sig på grund av tidsbrist.
  • Jag vill träffa fler whiskyälskare och whiskynybörjare på mässor i montern!!
  • Jag vill prova fler whiskies från destillerier jag inte är bekant med tidigare.
  • Jag vill hinna läsa fler böcker om whisky.

Så sammanfattningsvis – jag vill fortsätta göra det jag redan gör men större, mer, oftare och bättre. Vad är ditt mål inför whiskyåret 2017?