Jahapp, då sitter man här en kall kväll i januari och ska försöka sig på att summera whiskyåret 2016. Känns ungefär lika lätt som att räkna myggen i norrland. Men på något vis känns det ändå viktigt. Jag är inte mycket för det här med nyårslöften men jag tror däremot mycket på att summera året som gått och staka ut några positiva mål att sträva mot under året som kommer.  Så vad har jag rent whiskymässigt varit med om för saker under 2016? Och vad hoppas jag få ut av 2017? Här kommer en första av två delar kring dessa tankar – och god fortsättning till er alla!

2016 – en odyssé!

Januari – Jag trodde att den första stora händelsen under mitt whiskyår 2016 var Cinderella Whisky Fair, men ack så fel jag hade – det var ju när jag jävlades med mina stackars parenteser och totalt lustmördade deras älsklingswhisky! Om jag blev arvlös? Utan tvekan. Om de idag är tacksamma för att jag öppnade deras ögon? Definitivt. Sedan blev det en tur med Cinderella där jag träffade många härliga, inspirerande whiskypersoner som exempelvis Andrew Thompson, Malcolm Waring och Callum Fraser. Självklart smakade jag också en hel del god whisky som till exempel en fantastisk Bruichladdich från Eldvatten, en härlig 18-årig single cask Old Pulteney, en sherrybomb från Glenfarclas och BOX Archipelago. Jag gillade verkligen att det fanns så mycket att nörda ner sig i på plats samt möjligheten att både köpa samples och flaskor, men fick inte riktigt ihop whiskybiten med festbiten. Nåväl, överlag en härlig och annorlunda mässupplevelse! Månaden avslutades med att jag blev intervjuad angående resestipendiet, bloggen och mitt brinnande whiskyintresse av tidningen Vamé, vilket var väldigt roligt. Artikeln kan ni läsa här

Februari – Denna månad testade jag en för mig ny Springbank, en Lagavulin DE från 1993 och en Kilchoman men det som jag främst minns tillbaka till när jag tänker på februari 2016 är att jag upptäckte att det gömmer sig en hel del spännande mikrodestillerad whisky i Österrike! (Läs om det här, här och här) Att dessutom bli välkomnad som ett mellanting mellan gammal vän och kunglighet hos dessa olika destillerier var både oväntat och fantastiskt, särskilt eftersom det grundade sig på en enda sak – att jag, precis som de, brinner för whisky! Det räckte för att de skulle avsätta x antal timmar och öppna x antal fat för mig. Helt otroligt. Någon gång i framtiden, så snart som möjligt, måste jag åka på whiskyresa till Österrike.

Mars – Denna månad präglades av ett släpp av en ny Spirit of Hven-buteljering och deras spännande event där fokus inte bara låg på whiskyn utan även på hur starkdryck och mat kan paras ihop för att förhöja smaker. Dessutom höll jag i en riktigt rolig whiskyprovning för ett stort gäng kollegor där de blint fick avgöra en match mellan Speyside och Islay (Islay vann, men det var jämnt!). Och just det ja, jag höll i en “jorden runt”-provning för en vän till familjen och hans nära och kära, vilket var riktigt roligt!

April – April innebar för mig en underbart rolig whiskymånad då jag jobbade för Berntson Brands i Old Pulteney/Speyburn-montern under två mässor, både i Malmö och Göteborg. Att ett jobb är så roligt att jag inte ens vill ta pauser för att vila fötterna är en sann lyx, och att dessutom få möta så många härliga människor som antingen redan älskar Old Pulteney eller upptäcker den är hur kul som helst! Dessutom fick jag under Malmömässan möjlighet att delta i en helt sinnessjuk provning av och med Thomas Kuuttanen från Symposium och Stuart Urquhart från Gordon & MacPhail – en provning av bland annat världens äldsta whisky! Denna provning öppnade mina ögon för två saker, dels whisky som jag aldrig skulle fått möjlighet att prova annars och dels att gammal whisky inte nödvändigtvis behöver betyda extremekig och murrig whisky – den kan också vara livlig, balanserad och riktigt fräsch!

Maj – I maj tömdes de sista slattarna i lite olika flaskor hemma hos oss med hjälp av nära och kära, och jag gick på en intressant provning i Skummeslöv som Magnus Fagerström höll i. Jag ägnade mig på bloggen åt en sherryfatslagrad Glen Garioch och filosoferade kring det här med provningar.

Juni/ Juli – Denna sommar recenserade jag BOX senaste utgåva och – för att citera Bibeln – fann att det var gott. Sedan drog fotbolls-EM i Frankrike igång med full fart och jag beslöt mig därför att dyka med huvudet föra ner i fransk whisky från Glann ar Mor (här, här , här och här. Det finurliga med sådana här teman är att det är lite lättare (fortfarande svårt, dock) att skapa sig en bättre bild av ett destilleri eller whiskyns karaktär. Fler teman får det nog bli! En ljuvlig lördag dök den sydsvenska avdelningen av ett blindprovningssällskap jag är med i upp hemma hos mig, där vi hade med oss två blindflaskor kvar som provades till diskussioner och eftertänksamheter. Utöver detta höll jag i ännu en provning, denna gång en spännande blindprovningsmatch mellan Craigellachie och Bunnahabhain.