Julen innebär för många extra stress med alla julklappar, granar och tomtar som ska fixas. En sak man dock lätt glömmer bort i all detta julstök är den stackars whiskyälskaren, som längtansfullt får se övriga strupar fuktas med nubbe medan den egna ekar tom på lagrad maltsprit. Han eller hon får vackert vänta tills det är dags för den obligatoriska Aladdin-asken, för alla vet ju att whisky inte går ihop med julmat. Eller? Det är här jag, likt den räddande Karl-Bertil Jonsson jag är, kommer in i bilden för att rädda whiskynörden från att gå utan under själva julbordet. Jag har nämligen provat tre, enligt mig, viktiga delar av det svenska julbordet och provat tre rejäla stänkare mot dessa. Låt mig förklara:

De whiskies jag har valt att prova är samtliga single cask-utgåvor och skiljer sig markant från varandra trots att de tävlar på lika villkor. Det handlar om en 21-årig single grain lagrat på ett refill hogshead-fat från Port Dundas, en 5-årig irländare med stout-finish från Teeling och ett fyraårigt Gravity-fat på rökigt recept från Mackmyra. Samtliga whiskies provades ovattnade. De juldelikatesser jag valt ut är Halländsk långkål (gräddstuvad grönkål), hembakade pepparkakor (tack Irene) och gubbröra (som alltså får representera sill med potatis). Den enda vetenskapliga brist i detta test som minskar undersökningens validitet är att maken fegade ur och vägrade prova gubbröran. Det positiva som ändå väger upp detta är att jag verkligen lyckades med min långkål i år. Då kör vi!

Långkål

 

Port Dundas 21 yo, 55,7 %

Oj, det skar sig jävlar i mig direkt! Det positiva med denna kombo är att den salta långkålen tar fram en extra kick sötma från whiskyn, samtidigt som att den blir lite torrare på något vis. Fatstyrkan dödar kålsmaken en smula vilket resulterar i känslan av att tugga på blött tidningspapper. Eftersmaken tillsammans blir något pepprig, något gasig.
2/ 5 skumtomtar. (tidningspapper är inte så äckligt ändå)

Teeling 5 yo, 52,5 %

Inte så jävla pjåkigt ändå, märkligt nog. Maken och jag ser på varandra med misstrogen förvåning. På något vis hittade de någon slags märligt harmoni, och eftersmaken är faktiskt ganska angenäm.Tillsammans ger de en gemensam ton av… ost. Jupp, definitivt ost. Och päron. Eftersmaken blir faktiskt en känsla av ren mörk choklad.  Intressant!
4/ 5 skumtomtar

Mackmyra 4 yo, 56,2 %

Jo men visst, detta är helt okej. Inte en smaksensation eftersom whiskyn och långkålen tillsammans tyvärr bildar lite cigarettfimpskänsla mot slutet, och själva whiskyn tar överhanden lite för mycket. Det är inget direkt giftermål mellan kålen och whiskyn, vilket gör att detta ändå inte blir att rekommendera. Fast inte att varna för heller.

3/ 5 skumtomtar

Pepparkaka

Port Dundas 21 yo, 55,7 %

Mmmm – gott, faktiskt! Två kryddiga världar i en kryddigblommig kvadrat! Det enda negativa är att whiskyn försvinner lite väl mycket. Maken är inte lika lyrisk då han anser att kombinationen blir för parfymerad och menar att “det blir lite som att slicka på en deo”. Oklart vilket märke på deodorant han använder. Med mer pepparkaka och mindre wirre går han motvilligt med på att det funkar okej, men hävdar fortfarande att det är lite väl mycket “Old Spice” över upplevelsen.
1,5/ 5 samt 3/ 5 skumtomtar

Teeling 5 yo, 52,5 %

Okej, nu snackar vi! Detta funkar riktigt bra ihop, utan att smakerna tar ut varandra. Pepparkakan och whiskyn är fortfarande två olika beståndsdelar men de tar fram det bästa hos varandra. Extra mycket päron i whiskyn och mjukare smak, nästan som lätt kryddad Brago-kex hos pepparkakan.
4/ 5 skumtomtar

Mackmyra 4 yo, 56,2 %

Nej nej och dubbelt usch – detta gillade jag inte!! Maken säger “Mmmm!!! Det där var oväntat bra!”. Vi ser på varandra och undrar hur vi någonsin kommer att kunna enas… Sedan kommer maken på varför han gillar kombon (och varför jag INTE gör det) – tillsammans smakar den rökiga whiskyn och pepparkakan som en rejäl portion Göteborgs Rapé. Medan jag längtansfullt sneglar mot den stundande gubbröran filosoferar maken om det är enbären i whiskyn som påminner som snuset, medan han tar en omgång till. Tvi vale.
1,5/ 5 samt 4/ 5 skumtomtar

Gubbröra

Port Dundas 21 yo, 55,7 %

Gör ej detta hemma barn. Detta var inte bra. Inte gott. Jag älskar whiskyn, älskar gubbröran, hatar dem ihop. Det blir liksom jäst tonfisk med öl och lösgodis av det hela. Nej. Verkligen nej. Maken skrattar ondskefullt och knäcker en pilsner.
1/ 5 skumtomtar

Teeling 5 yo, 52,5 %

Marginellt bättre, det ska jag ge kombon. Teeling:en kämpar tappert med den salta, kladdiga sillgeggan men blir tvungen (till min lättnad) att erkänna sig besegrad till slut. Det blev liksom lite bittert citronskal och knäckebröd över det hela med en söt inledning som totalt skär sig mot fiskigheten på slutet. Jag är glad att kampen är över och går vidare med mitt liv – och provningen.
2/ 5 skumtomtar

Mackmyra 4 yo, 56,2 %

Hey, otippat okej – detta funkar faktiskt! Whiskyn ger sillen en rejäl fight och blir lite mjukare, rundare av att paras ihop med den kladdiga firren. Till sist ger sillen upp för att istället smälta samman med whiskyn och ge den en extra sälta som funkar ganska bra mot röken. Maken ser besviken ut då det roliga verkar vara över för denna gång. Jag smakar “sillmyran” en gång till och ser med tillförsikt fram emot det kalla på julbordet.

4/ 5 skumtomtar

Nehepp, om man skulle ge sig på en summering av resultatet då? Man kan väl säga att det finns två olika vinnare i detta test (förutom alla ni som ni vet exakt hur ni ska para er whisky mot julbordet!) – är man inte oäven lite snussmak på wirren vinner Mackmyran med stolta 11 skumtomtepoäng. Tycker man som jag, att snus och whisky inte riktigt funkar, får myran endast 8,5 skumtomtar och ser sig besegrad av de kaxiga Teeling:en med sina 10 poäng. Sist kommer Port Dundas, som med sin mogna grainsötma bör sparas till chokladasken, men vad gör det – på julen får man ju ta av andra lagret så en rejäl grainwirre passar gissningsvis som hand i handske med både lager 1 och 2. Sammanfattningsvis finns det alltså inte någon anledning att pina sig igenom en Gammeldansk till julmiddagen, utan istället välja antingen rökigt eller ickerökigt till det kalla och det smorda, beroende på preferens gällande favoriträtter och favoritwhisky. Eller gör ni som vilken sensibel människa som helt, och väljer både och i måttlig mängd – det gäller att hålla ändå fram till tomtens ankomst. Från mig och de mina till dig och de dina – en riktigt god jul!