Här kommer ett litet tips till er som gillar både whisky och choklad men aldrig testat dessa saker tillsammans: gör det! Jag vågar påstå att man skulle kunna matcha alla whiskysorter jag någonsin smakat med någon slags choklad – även riktiga rökbomber eller unga sorter med fatstyrka och rejält bett.
När vi var på Dalwhinne Distillery fick vi möjligheten att smaka fyra av deras sorter tillsammans med fyra olika praliner, speciellt framtagna för att matcha särskilda smaknoter hos varje whisky. De buteljeringar och praliner vi smakade var enligt provningsinformationen följande:
- 15 yo (43%) med mjölkchokladtryffel: Destilleriet matchade whiskyns noter av fruktighet, melon, peppar, kakao och kaffe med en pralin av mjölkchoklad och vanilj. Tillsammans framhävde chokladen noter av ljung och honung hos whiskyn.
- Distiller’s Edition (43%) med jordgubb- och stjärnanistryffel: Whiskyns smak av kola, citron, torv, ljung, honung, vanilj och kryddor framhävdes av en pralin med jordgubb och stjärnanis. Denna kombination förstärkte kryddorna och fatkaraktären hos den Oloroso-lagrade whiskyn.
- Cask strength ”from American Oak hogsheads, only of 5358 bottles filled” (52%) med vit hallon- och hunungstryffel: Whiskyns oljiga smak av ek, lime, vanilj, nougat, koriander och kaprifol matchades fint av honungen och fruktigheten hos chokladen.
- 1997 single cask (56%) – OBS! går ej att köpa, endast smakas på destilleriet – med en mörk chokladtryffelpralin: Smaker av citronmarängpaj, ”maltigt” kex och surdeg på råg förhöjdes av grädden och den höga kakaohalten hos pralinen.
Jag njöt i fulla drag av alla kombinationer men den sista minns jag som rena himmelriket – en extremt god matchning!
Monica Johnsson
17 maj, 2015 — 7:05 e m
Jag var på en whiskymiddag med Janne Groth och då åt vi en chokladkladdkaka och Dalwhinnie 15Y som var iskall efter att ha legat i frysen. Det var en otroligt bra kombo. / Monica
frida
18 maj, 2015 — 11:59 f m
Tack för tipset, det låter ju hur smaskigt som helst!
Kancha
18 september, 2015 — 8:47 f m
Wow! Vilken underbar blogg! Hittade prices hit och blev helt superff6rjust! Se5 mycket roliga ide9er och vackra bilder!He4rligt!Sje4lvklart ska jag rf6sta pe5 dig!Glad pe5sk!
Pär
3 november, 2015 — 4:58 e m
Whisky & Choklad är en fantastisk combo , likaväl Lakrits är en härlig combo tillsammans med whisky, testa att riv en vällagrad pröstost & knåda ihop den som en stor snus ? lägg den på ett färskt basilikablad toppa den med lite ficonmarmelad, in i munnen & tugga, därefter en sipp Lagavulin,,,,,, låt allt blandas i munnen &……… njut ?
frida
3 november, 2015 — 8:38 e m
Ojojoj vad många briljanta smaker på en gång, det måste testas! 😀 Har dessutom mörk choklad med salmiaksmak hemma som nog behöver provas tillsammans med lite olika whiskies… Tack för tipsen!