en blogg om whisky

Whisky och choklad hos Dalwhinnie Distillery – en ljuvlig upplevelse!

Här kommer ett litet tips till er som gillar både whisky och choklad men aldrig testat dessa saker tillsammans: gör det! Jag vågar påstå att man skulle kunna matcha alla whiskysorter jag någonsin smakat med någon slags choklad – även riktiga rökbomber eller unga sorter med fatstyrka och rejält bett.

När vi var på Dalwhinne Distillery fick vi möjligheten att smaka fyra av deras sorter tillsammans med fyra olika praliner, speciellt framtagna för att matcha särskilda smaknoter hos varje whisky. De buteljeringar och praliner vi smakade var enligt provningsinformationen följande:

  1. 15 yo (43%) med mjölkchokladtryffel: Destilleriet matchade whiskyns noter av fruktighet, melon, peppar, kakao och kaffe med en pralin av mjölkchoklad och vanilj. Tillsammans framhävde chokladen noter av ljung och honung hos whiskyn.
  2. Distiller’s Edition (43%) med jordgubb- och stjärnanistryffel: Whiskyns smak av kola, citron, torv, ljung, honung, vanilj och kryddor framhävdes av en pralin med jordgubb och stjärnanis. Denna kombination förstärkte kryddorna och fatkaraktären hos den Oloroso-lagrade whiskyn.
  3. Cask strength ”from American Oak hogsheads, only of 5358 bottles filled” (52%) med vit hallon- och hunungstryffel: Whiskyns oljiga smak av ek, lime, vanilj, nougat, koriander och kaprifol matchades fint av honungen och fruktigheten hos chokladen.
  4. 1997 single cask (56%) – OBS! går ej att köpa, endast smakas på destilleriet – med en mörk chokladtryffelpralin: Smaker av citronmarängpaj, ”maltigt” kex och surdeg på råg förhöjdes av grädden och den höga kakaohalten hos pralinen.

Jag njöt i fulla drag av alla kombinationer men den sista minns jag som rena himmelriket – en extremt god matchning!

 

20140706_13190320140706_131705

 

 

« »