För mången svensk whiskynörd har de senaste dagarna inneburit stora händelser, då de som äger aktier i Gotland Whisky nu fått ut sina personliga koder till efterlängtade droppar. Likt Harry Potters första besök på Gringott’s bank har de som fått hem flaskorna storögt granskat flaskan framför sig (och förhoppningsvis öppnat buteljen) innan den fått inta sin plats på hyllan. I en stundvis förvirrande multipingpongmatch har övriga svenska destillerier släppt den ena uppmärksammade utgåvan efter den andra, synts på otaliga mässor och hållit provningar hos diverse whiskyklubbar runt om i landet. Gotland Whisky har bidat sin tid, och nu ger de sig äntligen in i matchen – med besked. Efter att 2012 ha satt bollen i rullning släpper de nu en buteljering vid namn Shareholders Edition, och det är denna jag har satt tänderna i!

Isle of Lime Shareholders Edition, 47%

Skål och tack_tryck.indd

Allmänt: Detta är en treårig whisky på 47% gjord på ett rökigt recept samt lagrat på några olika slags fat: “bourbon barrel”, “American oak heavy toast” och “American oak char”. Vi snackar alltså en hel del influenser från bourbon- och nyeksfat med olika grader av kolad insida samt med olika volymkapacitet (96 + 200 liter), detta för att influera whiskyn på olika sätt. Whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad och är gjord på ekologiskt, lokalt korn som dessutom är lokalt mältat. Vatten tas från lokal källa och faten lagras på plats under jord.

Färg: mörkt gyllene

Doft: Det första jag kommer  att tänka på är faktiskt inte rök, utan mer finstämda doftnoter med en hel del mandel och  blommor som liljekonvalj. Sedan sveper odefinierade kryddor och menthol förbi, för att efter det övergå i en oväntad “konjaksaktig” ton tillsammans som torvrök. Här finns en del honungssötma, men framför allt ett ganska kaxigt första intryck, fylligt men med friskhet. Visst, spritig ton finns här med men snart övergår den i grapefrukt en masse! Efter vattning kommer gröna äpplen, vanilj och svag kanelton fram.

Smak: Oj, udda! En hel del sälta och inoljat trä, kaffe, riktigt mörkt öl, bärighet (typ blåbär eller körsbär?) och en del torv som en konstant bakgrunden. Obalanserad, kanske en skvätt omogen och lite lagom uppkäftig som vilken brötigt brådmogen pubertal som helst – men den ger definitivt mersmak. Med vatten blir whiskyn mycket mer torvig och rökig, sältan dämpas och en viss läderton kommer fram. Whiskyn blir inte heller lika stökig utan håller samman mer.

Avslut: Sältan igen, nejlika, lite mer ek och honung men sältan dominerar helt klart. Rökpuff på slutet. Med vatten kommer en känsla av sötlakrits fram. Utöver det är inte bara kroppen utan också eftersmaken mindre salt men kanske också lite mindre intressant.

20161128_191216

Isle of Lime är definitivt något spännande att hålla koll på och förtjänar absolut sin plats på den svenska whiskyhyllan. Jag gillade den bäst otämjd och oborstad utan vatten, men sedan har jag ju alltid varit svag för rejäla, stöddiga smaker. Är den färdig? Njae, det skulle jag nog inte säga, ett par år till hade gjort tricket enligt min ringa mening. Är den njutbar? I allra högsta grad! Medan jag smittar vidare på denna stökpelle stämmer jag mig bort en sisådär tio år in i framtiden, då en något äldre signaturwhisky från destilleriet finns på Systemet – och i mitt whiskyskåp.