box_dalvve_w_box_72dpi-695x983Då var det äntligen dags för BOX första släpp av deras signaturmalt Dálvve. Hittills har diverse specialsläpp från destilleriet varit det som väckt whiskynördarnas intresse, men nu handlar det om en återkommande buteljering på bourbonfat som släpps i “batcher” eller omgångar, lite som Aberlour A’bunadh eller Laphroaig Cask Strength. Först blev jag dock lite förvånad – släpper BOX en NAS:are?? Destilleriet som gjort sig känt för att snudd på dagen definiera hur gammal (eller snarare ung) deras snartsky eller whisky är, släpper detta destilleri en icke åldersangiven wirre? Nyfiken för att se om detta stämde gick jag in på deras hemsida, där vem som helst tidigare har kunnat hitta diverse recept med exakt nördfakta om tidigare utgåvor. Mycket riktigt – förtrösta icke ye of little faith! Busigt nog har BOX släppt en NAS:are som inte är en NAS:are, en NÖRD-wirre förklädd till NAS-wirre helt enkelt. Genom ett par enkla knapptryck kommer man fram till följande sida där det går att se receptets innehåll i procent in i minsta decimal. Snyggt, må jag säga. Om samtliga destillerier hade varit tvungna att göra detta med sina NAS:are och släppt recepten på hemsidorna hade whiskynördar världen över svimmat av lycka och internetservrar kokat samman av överbelastning. Nåväl, en får väl drömma.

box-destilleri-vinter
Destilleriet i dálvveskrud.

 

BOX Dálvve Batch 01

Allmänt: När det gäller den rökiga malten ligger den på 39 ppm men eftersom receptet består av endast runt 24% av rökig malt är den totala genomsnittshalten runt 11 ppm. Whiskyn är femårig och har lagrats uteslutande på bourbonfat, både barrels och quarter casks. Alkoholhalten ligger på 46% och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Namnet är samiska för vinter och syftar på det nordliga lägets kraftiga klimatskiftningar.

Färg: halmgul

Doft: Definitivt en frisk, syrligt ungdomligt känsla med en del färsk fruktighet som gröna äpplen och röda vinbär. Här anas rök och vanilj, men ingetdera tar överhanden. Med tid blir whiskyn sötare och rundare i doften och den syrliga fruktigheten förvandlas till söta gröna vindruvor. Den allmänna känslan är att doften är lite “smygkomplex” med ganska rena doftnoter, och jag känner inte särskilt mycket honung och ingen klassisk fudge alls. När jag kommer tillbaka till glaset efter femton minuter slås jag av något oväntat och en doft jag inte tidigare känt hos en whisky – risifrutti! Med vatten och värme blir whiskyns doft krämigare och lite mer blommig.

Smak: Smaken är definitivt sötare och rökigare än doften antydde, med en hel del lime och mynta som tar plats. Fruktigheten från doften finns inte riktigt kvar på samma sätt utan har blivit mer dämpad och lite sötare, kanske lite åt persikohållet? Här finns en ganska diskret ekton och smaken är överlag balanserad utan att bli tråkig. Efter tag hittar rosépeppar fram med mer ren rök, ungefär som brasrök och sedan smyger sig lite trevlig salmiak fram bakom röken. Vatten gör att smaken blir smaken mjukare, sockrigare och rundare.

Avslut: Ganska lång, lätt och hyfsat söt eftersmak med tobak och lite läder, där ektonen från kroppen är tydligare än tidigare och ger en lite bitter ton. Rökigheten har stannat kvar och blir ännu tydligare efter vattning. Det sista på tungan känns nästan aningens salt på något vis, skoj! 

 

Styrkan hos denna whisky ligger helt klart i det BOX är så bra på – att skapa komplex, ung whisky som erbjuder en kaxig smakupplevelse och utmanar månget etablerat destilleri.  Mitt första intryck var att whiskyn var ganska rakt på sak, men det tog inte lång stund innan mer komplexa toner smög sig på och gjorde sig tillkänna. Enligt BOX hemsida rekommenderar de att man dricker den med några droppar vatten men jag måste erkänna att jag gillar den bäst ovattnad. Så vad handlar detta om? Vad är kärnan i det jag vill ha sagt? Nope, detta är ingen tung, massiv whisky med många års fatlagring på nacken som tricklar ner likt sirap nedför halsen. Detta är ungt men här gör ungdomligheten whiskyn gott, och adderar liv och lite busighet på något vis. Det är helt enkelt en whisky som är svår att sätta en etikett på. Priset är däremot desto lättare att definiera, och för 479 spänn är det väl egentligen en no-brainer. Gillar du friskt, fruktigt och lätt rökigt under 500-lappen? Då är chansen stor att du gillar Dálvve.

box-dalvve