en blogg om whisky

Whisky vs. Fredagsmys

Idag dricker vi alla möjliga – och omöjliga – saker till mat. Inte ett ögonbryn höjs när bordsgästen njutningsfullt knäcker en cider med banan/kaktussmak till den halstrade laxen, men den stackars whiskysuktande gästen finner vårt veritabla smörgåsbord med smårätter och tilltugg en labyrint som när som helst kan lägga en livsfarlig fälla för smaklökarna. Därför har jag nu, som den ansvarskännande whiskynörd jag är, tagit på mig att likt Starship Enterprise bana ny väg in i okänt territorium för att försöka utröna vad som funkar ihop med wirre – och inte… Samtliga test är exceptionellt vetenskapligt utförda av mig samt gäst (idag i form av maken, oklart om han ställer upp fler gånger) och är skamlöst subjektiva i bedömning samt betygssättning.

I denna provsmakning har jag valt ut ett axplock av de åderförkalkande läckerheter som den genomsnittligen svennen placerar på soffbordet, samt valt att kombinera dessa med tre vanligt förekommande och älskade whiskysorter. Samtliga whiskies är tolvåriga och representerar orökigt med sherrytoner (Strathisla 12), orökigt med bourbontoner (Old Pulteney 12) samt rökigt rätt och slätt (Caol Ila 12). De snackssorter som synas under luppen är Ostbågar, Sourcream and onion-chips samt jordnötsringar. Då kör vi!

whisky-vs-fredagsmys-3
Whisky vs snacks – the final frontier!

Strathisla 12

Ostbågar:

Inte en klockren kombo men intressant nog tycker jag att sherrysötman blir lite tydligare, nästan fruktigare.  Eftersmaken med de två tillsammans är inte helt hundra om man säger så. Här var vi ganska överens.

3 av 5 rattmuffar

Chips:

Oj oj oj, det var inte så bra. Den som framhävdes av whiskyn var mest ektoner och lite beska, och eftersmaken blir lite kvalmig, sned på något vis. Maken tyckte att det funkade helt okej, lite unken men förvånansvärt okej.

2 av 5 rattmuffar

Jordnötsringar

Jäklar vad knepigt men ärligt talat lite småtrevligt på något konstigt vis. Ingen beska, ingen extra sötma. Snarare lite syrlig kanske?  Tja, varför inte? Makens spontana reaktion var “uää, fy!” och gillade inte det alls. Han tyckte att smaken blev allmänt unken och fel, som blött hö ungefär.

3 resp. 1 av 5 rattmuffar

Old Pulteney 12

Ostbågar:

Detta funkade faktiskt på riktigt. Mycket bättre, utropar maken! Smakerna funkar faktiskt ihop och maken dyker genast ner med handen i skålen för att prova igen. Sältan från ostbågarna funkar med whiskyns rejäla karaktär. Whiskyn pallar trycket, på något vis. Maken dippar en tredje omgång ostbågar i whiskyn och mumsar njutningsfullt.

5 av 5 rattmuffar

Chips:

Först blir whiskyn jättesöt, sedan rejält ekig istället. Det känns som att chipsen vinner slutstriden i käften. En liten avig eftersmak med en del peppar och inget att rekommendera, men ingen katastrof heller.

2 av 5 rattmuffar

Jordnötsringar:

Nja, sådär. Ingen höjdare. Vet inte vad det där smakade ihop men bra blev det inte. Maken upplever samma traumatiska smaksensation som med Strathislan och jag är benägen att hålla med. Kanske funkar inte jordnötsringar med whisky?

1 resp. 2 av 5 rattmuffar

Caol Ila 12

Ostbågar:

Usch! Eller… vänta, kanske? “Jag gillar fan det där” säger maken, och efter en liten stund förstår jag vad han menar. Det smakar som rökt ost man köper i butik. Inget man käkar mängder av men det funkar faktiskt bättre än jag trodde. Maken väljer att doppa ostbåge även i denna wirre.

4 av 5 rattmuffar

Chips:

Hey, inte så illa ändå. Jag var på förhand ganska rädd men farhågorna besannades inte. Chipsen hade inte mycket att säga till om och kryddorna skar sig inte mot rökigheten. Oväntat men helt klart godkänt. Funkar bra, tycker maken!

3 resp. 4 av 5 rattmuffar

Jordnötsringar:

Detta gillade jag, skäms jag lite för att erkänna. Unkenheten funkar ihop med läderröken från whiskyn och det bildas någon slags salmiakaktig biton som jag köper. Maken tycker att den unkna kyrkobänkstonen finns här med men håller med om att kombon funkar bättre än tidigare.

2 resp. 3 rattmuffar

Busigt men gott!
Busigt!

Så om man skulle försöka sig på en sammanfattning för alla er snacksälskande whiskyfantaster därute? Chipsen var väl egentligen ingen höjdare i något av fallen och fick 8 respektive 9 poäng totalt. Det hade förmodligen fungerat bättre om chipsen var lättsaltade istället för smaksatta, men det var viktigt för testresultatets validitet att det var den populäraste smaken jag använde mig av. Ska man dricka whisky till sourcream and onion-chips bör det alltså vara någon form av rökig wirre, dristar jag mig till att konstatera. När det gäller jordnötsringarna så var det… svårt. Svårt att tycka om, svårt att kombinera. Med endast 8 poäng missar detta tilltugg andraplaceringen med ett skäggstrå efter chipsen. Lustigt nog är jag inget fan av detta snacks men tyckte att det funkade bättre ihop med whiskyn i allmänhet än vad maken ansåg. Att rekommendera då? Nej. Definitivt nej. Slutligen, testets vinnare. Här får man nog ändå konstatera att ostbågarna med sina 12 poäng sopade banan med övriga snacks. Ostbågar ihop med whisky är ganska gott, faktiskt. Så, ska du bjucka Jim Murray eller annan whiskydrypande dignitet på whisky och snacks framför Idol (eller, i mitt fall, Poirot) på tv en fredag – köp en påse Cheez Doodles och känn dig nöjd. Du har gjort allt som står i din makt för att smakmatcha whisky med fredagsmyset.

whisky-vs-fredagsmys-1

« »