Änglarnas andel

en blogg om whisky

Teeling Single Cask Stout Finish

Den femte augusti släppte det irländska destilleriet Teeling en specialutgåva som, av flera anledningar, väckte mitt intresse. För det första valde man att slutlagra whiskyn på ölfat som tidigare innehållit stout, en mörk och kraftig ölsort. För det andra är man helt transparent gällande whiskyn ålder. För det tredje består denna buteljering av ett fåtal fat som buteljerats var för sig, vilket gör detta till en single cask-utgåva. Slutligen valde man att sätta det, enligt mig, mycket humana priset 599  kr för 70 cl. Eftersom jag hittills tyckt att Teeling släppt både hos och rolig whiskey var jag inte den att knipa åt mig en flaska.

 

Teeling Single Cask Stout Finish

Teeling single cask stout finish

Allmänt: Med nummer 20215 på Systembolaget har Dublin-destilleriet Teeling till denna buteljering valt ut tre stycken fat som tappas på flaska endast för den svenska marknaden. På varje flaska står fatnummer tryckt på etiketten (i mitt fall fat nr 8315). Dessutom går det att läsa både när spriten fylldes på fat (i juli 2010) samt buteljerades (i maj 2016), vilket är ett plus eftersom kunskap om produkten alltid är kul. Eftersom flaskorna endast finns i ett begränsat antal (1200 stycken, för att vara exakt) kan man ju tycka att det är läge att köpa för att samla eller spara, men jag valde att korka upp istället. Alkoholhalten ligger på 52,5%, och whiskeyn är varken färgad eller kylfiltrerad.

Färg: Gyllene, ljus bärnsten

Doft: Japp, här snackar vi choklad! Efter den första chokladbomben släppts mörka en lätt spritig, nästan “acetonig” ton som efter en kort stund gör plats för äpplen, kanel och en kryddighet som påminner om kryddpeppar. Mitt intryck av doften är att den inte är jättekomplex men här finns samtidigt en frisk ton av citron och sura colanappar som kontrasterar mot chokladen och kryddorna. Mest intressant är dock att det efter att tag dyker upp en känsla av kamomillte som blir tydligare med tiden. Efter vattning kommer mjölkigt kaffe fram tillsammans med något som påminner om hö, och doften blir sötare.

Smak: Smaken är oväntat sötstark och pepprig jämfört med doften, men chokladen finns kvar i form av kakao. Spritig är den, absolut, och inte riktigt lika frisk som doften men här finns också lite farinsocker som mjukar upp intrycket. Efter vattning kommer en tydlig ton av kaffekaramell fram (ni vet den där i svart plast som heter “Kopiko”) tillsammans med mer vitpeppar och dessutom sötma från både övermogen banan och smörkola. Dock smyger även en slags knepig metallisk beska fram som jag inte riktigt kommer överens med.

Avslut: Ännu mer bitter kakao tillsammans med kaffe dominerar eftersmaken, som jag först upplever som ganska kort. Efter vattning kommer pepparn från kroppen tillbaka och eftersmaken lugnar sej något, vilket gör att jag njuter av den lite längre.

Ja, detta var verkligen en udda fågel i samlingen, både på gott och ont. Jag njuter i fulla drag av de maffiga kaffe-, kakao- och kryddtonerna som kontrasterar fint mot frukten. Sedan kommer några lite aviga och disharmoniska sidor fram av whiskeyn, som sätter mig på pottan. Kamomilltonen är intressant och inte helt oangenäm, även om den inte riktigt passar in i smakbilden som helhet. Den där metalliska beskan dock, den gillar jag inte alls och tar fokus från allt det göttiga i smaken. Rent allmänt måste jag erkänna att jag var något besviken först, men med vatten blir upplevelsen bättre. Trots detta kommer jag få gå några ronder till mig denna wirre innan jag kommer att kunna komma överens med den. Men för 599 spänn är det helt okej ändå, särskilt med tanke på att den inte liknar något annat jag har i skåpet därhemma.

 

« »

© 2019 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.