Nu på fredag släpps den fjärde utgåvan i Spirit of Hven:s serie ”Steven stars”: Megrez. På grund av detta spenderade jag tisdagen med att för första gången ta färjan över till den lilla pittoreska ön för att tillsammans med andra whiskyälskare besöka destilleriet. Även om inte vädret var det bästa slogs jag över hur vacker och mysig ön var, och jag konstaterade snabbt att maken och jag behöver åka hit igen när vädret är lite behagligare.
image

image
Mysigt värre!

image
De tre sorterna som används till denna buteljering.

Från färjeläget hoppade vi på buss mot Backafallsbyn och destilleriet, och väl på plats presenterades whiskyn med pompa och ståt i. Någon slags representant för kommunen kan ha sagt några väl valda ord (är endast 158,3 cm kort och stod i bakre delen av lokalen så jag tar inte gift på det) och applåder fälldes. Efter detta uppenbarades glas med ovan nämnda wirre ur tomma intet varpå det var fritt fram att smaka, spotta för de som ville samt diskutera glasets innehåll. Smaknoter finnes i slutet av detta inlägg.

image
Nomnomnom...

image

Efter detta bjöds på smakprov av destilleriets övriga destillat, perfekt sammanmatchade med diverse tilltugg. Varför inte lite bärgelé med vaniljcrème tillsammans med Summer spirit, eller kryddiga ostbollar ihop med vintervarianten? Med några nödvändiga kalorier i krävan kändes det ytterst lämpligt att spana in destilleripannorna och det berömda labbet. Potstill-pannorna var mindre i storlek än jag väntat mig men med långa halsar i förhållande till pannstorleken och halsar som slutade i röt vinkel eller slutade nedåt. De hade även en mindre ”hybridpanna” som ett experiment för sprit och smak. Enligt pålitliga källor kommer en likadan till fast större att anlända på destilleriet inom en snar framtid. Exakt vilken skillnad detta gör för slutresultatet kan kan diskutera men det skulle kunna göra spriten relativt ren i smaken utan att bli för ”lätt”. Rena spekulationer från min sida, men spekulationer är alltid skoj!
image

image
Den skojiga hybridpannan!

image
Labbet - This is where the magic happens. Typ.

image
Med denna apparatur kopplas kunskap och kemi samman för att skapa allt ifrån förfalskningsskydd till smaka alls och kvalitetskontroll av wirren.

Så till spriten:

Spirit of Hven, Seven Stars no.4 Megrez

Allmänt: Totalt släpps 2940 flaskor av denna buteljering, varav 1800 kommer till Systembolaget. Föga förvånande är whiskyn ekologisk och själva maltsorterna består av 5% chokladmalt, 40% torvrökt malt och 55% pilsnermalt. Whiskyn är är inte filtrerad och har lagrats på två olika sorters fransk ek samt även amerikansk ek. De sista tio månaderna har faten gifts ihop på spanskt ekfat som tidigare innehållit ekologisk Pedro Ximénez-sherry. Namnet har whiskyn fått av en av stjärnorna i stjärnbilden Stora Hund (precis som tidigare buteljeringar i samma serie) och på arabiska betyder namnet ”basen”, som syftar på svansens bas. Priset ligger på 795 spänn för en halvlitersflaska och varunummer är 40439.

Färg: karamell

Doft: Här finns först och främst en frisk syrlighet, där tyngre söta toner smyger sig in efter hand. Stenfrukter av olika slag tillsammans med kola eller fudge gör att sötman blir mer och ner framträdande, och här finns också något ”smörigt” med tydlig vanilj. Maltsötma i form av sockerkaka ihop med kryddighet (mest kanel) ger lite mer komplexitet. Den subtila röken finns men den är väl integrerad med de andra delarna av doften och intrycket blir en fyllig, rik doft som känns balanserad. Doften blir dessutom sötare med både vatten och luftning.

Smak: Viss ekton finns absolut, men inte den kraftiga eller särskilt bittra ekkänslan. Den tunga frukten från doften finns kvar tillsammans med tydligare, men en fortfarande ganska lätt, rökighet. Sedan kommer lite skojiga toner i form av svartpeppar, läder och tobak – smakrikt minsann! Sist men inte minst övergår smaken till avslutet med anis och mörk choklad.

Avslut: Min känsla är att eftersmaken präglas av en potpurri av olika kryddor, lite som att gå in en te- och kryddbutik men inte så.starkt eller krävande. Den mörka chokladen blir nästan till ren kakao och röken ligger kvar i bakgrunden. Lädret finns också kvar, något jag gillar, med en lätt besk känsla och färska örter.

Vad tyckte jag då? Spännande och högst njutbart! Visst är priset väl tilltaget för en mindre flaska, men känner du för att lyxa till det är det ju fritt fram. Detta är bra, kvalitativt, annorlunda och gott, och förbannad synd att köpa utan att dricka – öppna och drick om du ska köpa, tycker jag!

image
Slaínte!