en blogg om whisky

Nu släpps den – Old Pulteney Ambassador’s Single Cask!

ÄNTLIGEN SLÄPPS WHISKYN, OCH JAG ÄR INTE ALLS ÖVERTAGGAD!!

Herregud, har det redan blivit höst? Det känns som om vi var i Wick och valde fat alldeles nyss, David och jag. Det är dessutom snart ett helt år sedan tävlingen om resestipendiet utlystes, och om några veckor är det ett år sedan den dag då jag satt hemma och tänkte ”jaja, jag kommer inte att vinna men jag förlorar ju inte på att försöka”. Har nog aldrig varit så glad över att ha haft fel… Och imorgon är det dags att åka upp till Stockholm för en helg på Stockholm Beer and Whisky Festival, där jag kommer att få mysa runt bland utställare, stå i monter själv och få vara med vid master classes med massor med god Old Pulteney (självklart står ”vårt” fat på provningsmenyn, så se till att boka plats!). Herregud vad kul detta kommer att bli – kom gärna förbi och säg hej!

Sämre kan man ha det!
Sämre kan man ha det!

När det gäller fatet vi valde är jag självklart partisk i mina åsikter och tankar, men å andra sidan är recensioner oftast personliga och smaknoter så objektiva de kan vara – man smakar ju det man smakar. Alla fyra fat vi valde mellan har David och jag provat blint vid ett par olika tillfällen, och båda gångerna valdes detta fat ut som det vi tyckte bäst om. Därför hävdar jag med totalitär bestämdhet att detta verkligen är en riktigt bra och god whisky. Det är till och med en fruktansvärt bra och god whisky. Om ni inte kommer över en flaska hoppas jag att ni kommer över ett smakprov, för så bra är den. Nog snackat om hur god sprit de snor ihop i Wick, nu till whiskyn – och glöm inte att läsa Davids smaknoter som ni hittar här!

Old Pulteney Ambassador’s Single Cask , 1997

Old Pulteney Ambassador's Single Cask 1997
Old Pulteney Ambassador’s Single Cask 1997

Allmänt: Whiskyn med artikelnummer 85656 släpps via systemets beställningssortiment den 1:e oktober, finns endast i 260 flaskor och har en alkoholhalt på 53,4%. Just denna virre destillerades 1997 för att sedan läggas på ett firstfill bourbonfat med nummer 1085, och till sist buteljeras under 2015. För 1299 riksdaler får du en flaska en flaska fylld med karaktär och komplexitet!

Färg: ljusgul

Doft: Doften är härligt fruktig med äpplen och päron, samtidigt som den är honungssöt och vaxig på ett spännande sätt. Här finns en känsla av fläder och vanilj med, utan att vaniljen tar överhanden. Med vatten kommer citron fram och sötman blir mer påtaglig. Mynta går att känna med som tillsammans med citronen gör doften frisk.

Smak: Smaken är större, bråkigare och bredare än doften med lätt bittra ektoner, salt och kryddor som ingefära, vanilj och kakao. Fruktigheten är inte lika markant men pärontonen tillsammans med citronen är fortfarande tydlig. En slags oljig vaxighet finns kvar även efter vattning som känns spännande och smaken är inte riktigt lika söt som doften, även om honungen från doften finns kvar. Blommigheten från flädern övergår mer i örter (mynta igen men även citronmeliss) och här finns intressanta kontraster mellan fruktighet, syrlighet, beska, sötma och sälta. När whiskyn vattnas visar den upp nya sidor, i takt med att alholholhalten sjunker och de stökigaste smakerna lugnar sig för att sedan visa på fin balans.

Avslut: Eftersmaken är lång och oljig med en härlig kombination av sälta, citrus och fatkaraktär. Kakaon får sällskap av en aningens kokos vilket gör att den påminner mig lite om mörk och aningens salt ”bounty”-godis, medan ek, honung, vanilj och muskot rundar av hela upplevelsen.

Omdöme: Kvar i det tomma glaset finns runda, söta kolatoner tillsammans med kokos och kryddor, en doft jag kan sitta lukta på ett bra tag. Detta är ingen lättsam och blyg whisky, den skäms verkligen inte för sig någonstans och även fast den är lagrad på ett firstfill bourbonfat blir det inte en kvalmig vaniljpudding som resultat utan en härlig vaniljsötma som bakgrundston för kryddor, örter, blommor, sälta, ektoner, vaxig oljighet och honung. Det du får för dina pengar är många timmars njutning och analys av en whisky som hela tiden visar nya sidor beroende på hur mycket tid, vatten och fokus du ger den – precis som en kanonbra whisky ska vara, med andra ord. Ah, och just det ja – nästa gång Allt om Whisky söker whiskyambassadörer och utlyser ett resestipendium, SÖK. Det är något av det häftigaste en whiskyälskare kan vara med om. Typ ever.

This is where the magic happens...
This is where the magic happens…
Såhär kul kan det vara att prova på att fylla en flaska direkt från ett fat!
Såhär kul kan det vara att prova på att fylla en flaska direkt från ett fat!
« »