en blogg om whisky

Laphroaig Del 1: Laphroaig18 yo

Det finns många anledningar till att tycka om Islay-whiskyn Laphroaig, alltifrån den säreget medicinala smaken (som gjorde att denna var den enda whisky som fick säljas i USA under förbudstiden – fast som medicin) till den otämjda rökigheten. Dessutom har man från destilleriets sida valt att hitta olika sätt att nå ut till sina fans världen över, genom exempelvis sällskapet ”friends of Laphroaig”, Cardeias-utgåvorna och att man som besökare kan få ”äga” en del av marken som tillhör destilleriet. I år firar dessutom även Laphroaig tvåhundra år, vilket innebär fler jippon (varför inte tävla i att skriva snärtiga slogans online?) och specialbuteljeringar.

received_10153558915808933

Oavsett vad man tycker om detta tycker i alla fall jag att man ska titta inom destilleriet om man har vägarna förbi, för under den guidade turen kan du i så fall få testa på att både vända mältat korn och elda torv. Om du sedan vill sno åt dej lite land eller ta dej en dram i baren är det bara att hugga in.

received_10153558914858933

Jag kommer att ägna tre inlägg åt tre olika och speciella ”Laffar” som skiljer sig en del åt rent smakmässigt, med start hos artonåringen!

Laphroaig 18

Allmänt: Lagrad på firstfill bourbonfat med en alkoholstyrka på 48 % och alltså inte kylfiltrerad, men däremot är den artificiellt färgad.

Färg: ljust honunggul

Doft: Söt vanilj når näsan först, med frukter som äpple och päron. Sedan kommer rökighet med karaktäristiska medicinala toner som tygplåster och hostmedicin. Sist kommer en härlig ton av varmt trä.

Smak: Här kommer en balanserad rökighet och lackerat trä tillsammans mes russin, aprikos, mjölkchoklad,  och kola. Sedan dyker mjuka, fruktiga smaker som hallon och apelsin upp.

Avslut: Ganska lång eftersmak med söt rök, peppar, apelsin igen och koriander.

Omdöme: Överlag en god rökig whisky, med en fyllig smakfull och en rökighet som tillåter söta och fruktiga smaker ta plats. De medicinala tonerna hindrar den från att bli insmickrande och gör den intressant. Är du ute efter att ha en rejäl och säregen rökare i skåpet som ändå bjuder på mer än en tjärad vägg att springa in i tycker jag att detta är ett bra alternativ.

received_10153558913403933

« »