Visst är det intressant med smaknoter och spännande med reseberättelser, men sådant som är whiskyrelaterat kan ju även vara annat än dryck och destilleri. Jag tycker om att få med whisky i matlagning på olika sätt, särskilt när gäster kommer på besök och man vill fjäska in sig lite extra. Häromdagen hade vi ett knippe suspekta individer på middag hemma hos oss och då bestämde jag mig för att för första gången använda vinbären i trädgården (maken var snäll nog och plockade bären…). Whiskyn fick helt enkelt agera tillbehör i form av glass, och då det inte blev mycket kvar av varken kaka eller glass är detta en trevlig rätt eller schysst go’fika att bjuda nära och kära på i sommar:

20150709_194029

Vinbärskaka med whiskyglass

Tid: ca 1 timme

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • Ca 200g vinbär (jag använde både röda och svarta)
  • 1 ½ liter vaniljglass
  • 1/2 dl whisk(e)y efter smak

Gör såhär:

Sätt ugnen på  200 grader.

Rör ner whiskyn i glassen och ställ tillbaka den i frysen.

20150709_185806 20150709_185920

 

Rör ihop smör, socker, ägg, havregryn, mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.

Häll smeten i en smörad och bröad form.

Strö vinbären över kakan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

20150709_182732

 

Kolla om kakan är gräddad med en provsticka med jämna mellanrum.

Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna något.

Servera med whiskyglassen och njut!

20150709_193003

20150709_193733